Per 1 juni heeft de gemeente Ede een Bomenfonds. Dit was een belangrijke wens van GroenLinks in het college akkoord. Wij zijn blij. Deze nieuwe regeling komt wat ons betreft geen moment te vroeg. De regeling is een erkenning van de essentiële rol van bomen in de groene infrastructuur van Ede. In de overwegingen zien we imago en identiteit staan als redenen, maar in de toelichting op Artikel 2 staan gelukkig ook de andere redenen: bomen zijn belangrijk voor biodiversiteit, waterhuishouding en het voorkomen van hitte-eilanden in de grotere plaatsen binnen onze gemeente.

Uiteraard zou het beter zijn om bomen helemaal niet te vellen, en bij woningbouw of herstructureren van straten maatregelen te zoeken waarmee ze kunnen blijven staan. Het duurt 30-40 jaar voordat een boom volwassen is en als we steeds opnieuw moeten beginnen met jonge boompjes kunnen ze hun functie niet vervullen. Daar gaat deze regeling echter niet over.

De regeling zorgt dat bomen, als ze moeten wijken voor woningen of infrastructuur, worden gecompenseerd door op een andere plek nieuwe bomen te planten. Als dat niet meteen lukt komt er een financiële compensatie, en hiermee kunnen in een latere fase herplantmaatregelen worden genomen.

Nog niet veel gemeenten in Nederland hebben een dergelijke regeling ingevoerd, dus het is fijn dat onze wethouder Hoefsloot dit heeft geïnitieerd en het is te prijzen dat het Edese gemeentebestuur hierin voorop durft te lopen. We zijn als GroenLinks heel blij met deze regeling en erg benieuwd hoe het gaat werken en we zullen dit dan ook met aandacht blijven volgen.