GroenLinks vóór behoud groen langs Buitenzorgpad

Buitenzorgpad 3, een huis uit 1900 met aan de zuidzijde een kleine dierenweide waar voorbijgangers de kippen en de geit nu nog kunnen zien, moet plaatsmaken voor de bouw van 3 nieuwe woningen. Op 27 september keurde de gemeenteraad het bestemmingsplan hiervoor goed. GroenLinks heeft samen met SGP en D66 een wijzigingsvoorstel ingediend in een poging dit stukje authentiek groen voor Ede te behouden. Helaas haalde dit voorstel geen meerderheid.

Helaas is het niet gelukt in de gemeenteraad van Ede een bouwplan langs het Buitenzorgpad tegen te houden waardoor een karakteristiek stukje oud Ede gaat verdwijnen. Het gaat om Buitenzorgpad 3, een huis uit 1900 met aan de zuidzijde een kleine dierenweide waar voorbijgangers de kippen en de geit nu nog kunnen zien. Buitenzorgpad 7 is een gemeentelijk monument dus zal blijven maar Buitenzorgpad 3 wordt gesloopt en op het terrein zullen drie nieuwe woningen worden gebouwd.

Op donderdag 27 september heeft GroenLinks samen met SGP en D66 een amendement ingediend op de wijziging van het bestemmingsplan voor Buitenzorgpad 3. In de Stadsvisie uit 2017 staat namelijk dat er geen groen in het centrum meer zal verdwijnen en deze bestemmingsplanwijziging voldoet daar niet aan. Het is vreemd om meer dan een miljoen euro in vergroening van het marktplein te steken en op een steenworp afstand weer groen weg te halen. Wethouder Peter de Pater betoogde dat dit plan een lange looptijd heeft zodat het nog onder de oude regels moet vallen om een betrouwbare overheid te zijn. Na vragen van diverse raadsleden beloofde hij wel dat dit de aller- allerlaatste keer is dat een bestemmingsplan niet aan de nieuwe Stadsvisie hoeft te voldoen. Ons wijzigingsvoorstel haalde geen meerderheid. Het bestemmingsplan werd vervolgens aangenomen, wat sloop van buitenzorgpad 3 mogelijk maakt om daarvoor in de plaats drie nieuwe woningen te kunnen bouwen. .