Stel je voor... iedereen krijgt de zorg die nodig is. Thuiszorgmedewerkers, verplegers en andere hulpverleners hebben tijd en aandacht voor wie dat nodig heeft. De stopwatch regeert de zorg niet meer. GroenLinks wil dat het in de zorg gaat om mensen en niet om de cijfers.
In de afgelopen jaren is de organisatie van de zorg sterk veranderd. Een deel van de zorg is bij de gemeente terecht gekomen. Thuiszorg moet echter worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar, het persoonsgebonden budget wordt uitgevoerd door de SvB. Maar alle ondersteunende voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en hulpmiddelen moet je bij de gemeente aanvragen. Deze voorzieningen vallen onder de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
Sommige mensen of gezinnen die zorg nodig hebben, moeten dus naar drie instanties om dit financieel geregeld te krijgen. We snappen dat dit lastige situaties kan opleveren, maar daar kunnen we als lokale partij-afdeling nu niets meer aan doen. Zo is het sinds 1 januari 2015 wettelijk geregeld.
De nieuwe opzet in de zorg is dat mensen zelf de regie hebben over hun leven. Veel mensen kunnen én willen veel zelf doen. Daar staan we helemaal achter. Veel mensen die ouder worden of extra hulp nodig hebben willen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving thuis blijven wonen. Wij willen hen zoveel mogelijk de ruimte geven.
Maar de realiteit is vaak ook andersom. Mensen kiezen niet altijd voor hun situatie. Ouderen die hulpbehoevend worden kunnen vaak niet meer naar een verzorgingstehuis, zieken worden uit kostenoverwegingen sneller uit een ziekenhuis ontslagen. Dan moet in de thuissituatie een adequate vorm van hulp worden geboden.
Als mensen het niet zelf kunnen rooien, is goede en professionele zorg nodig. Om prettig zelfstandig te kunnen blijven wonen is nodig dat zorg en begeleiding op maat worden gegeven, passend bij de wensen en maatstaven van degene die het ontvangt. Die persoon zou dus mede moeten kunnen bepalen wat hij of zij nodig heeft en zou de regie moeten hebben over wie wat en wanneer komt doen. Daartoe moet iemand liefst zelf over het benodigde budget beschikken.
Complicerende factor is echter dat steeds meer ouderen geen familie of anderszins een netwerk hebben om op terug te vallen. Ook zijn de criteria voor persoonsgebonden budgetten verder beperkt. Ons ideaal is dus niet in alle gevallen haalbaar. Dit vergt creatieve oplossingen en inzet van iedereen; professionals, vrijwilligers, buren etc.
In de gemeente Ede is maatwerk uitgangspunt. “Alles kan, tenzij…” Wij vinden dat een goed uitgangspunt. In veel gevallen ervaren mensen de gemeentelijke ondersteuning als goed en prettig. Daar zijn we blij mee. Dat blijkt althans uit een recent client-ervaringsonderzoek. Maar helaas zien we in datzelfde onderzoek ook een aanzienlijke groep die vindt dat de ondersteuning en de persoonlijke bejegening te kort schiet. Het gemeentebestuur wil verder onderzoeken waar de knelpunten zitten. Een onderzoeksbureau heeft ook een groot aantal aanbevelingen ter verbetering aangedragen.
GroenLinks wil graag weten wat er nu precies mis gaat en waar ook echt verbeteringen nodig zijn. Die verbeteringen moeten dan ook op korte termijn worden ingevoerd. Er is voldoende budget voor, want de gemeente houdt fors over op de budgetten voor het sociaal domein. Wij hebben er direct voor gepleit om deze overschotten te reserveren voor verbeteringen in de hulpverlening. Onze pleidooien werden echter niet gesteund door een meerderheid van de raad.
Maar graag willen we dan op basis van een analyse van verbeterpunten, dat het beschikbare geld niettemin kan worden benut voor verbeterpunten zodat we zorgen dat alle mensen die in onze gemeente hulp nodig hebben, dat ook krijgen. Daar zullen we op inzetten!
Ellen Out (2017)