Nieuws

We gaan er weer tegenaan....

Na een paar weken rust gaan we er weer enthousiast tegenaan. Voor de vakantie-periode kwam GroenLinks Ede met een verdubbeling van haar fractie uit de verkiezingen, konden we een wethouder leveren en trad er een nieuw afdelingsbestuur aan. We staan allemaal te trappelen om een bijdrage te leveren aan een socialer en groener Ede.

Vanaf maandag 10 september starten we weer met onze wekelijkse fractievergaderingen (openbaar: je bent dus van harte welkom), op 12 september houden we ons eerste GroenLinks-café van het nieuwe politieke jaar, met als thema “Cultuur, waar kan het beter?” in café Substitute op het museumplein.

Ook landelijk beginnen we meteen met een belangrijke meetup. In de AFAS Amsterdam is iedereen welkom op 9 september (vooraf aanmelden). Jesse Klaver gaat met ons in gesprek over zijn ervaringen in de kantine-tour, waar hij in het afgelopen jaren in het hele land gesproken heeft met vele mensen uit onderwijs, politie, zorg en openbaar vervoer. Het is crisis in onze publieke dienstverlening. Het kabinet dreigt de dividendbelasting af te schaffen wat ons jaarlijks rond de 2 miljard kost. Dat geld is hard nodig om de publieke diensten op orde te brengen. In plaats van te investeren in verbetering van het onderwijs voor onze kinderen, onze veiligheid, onze gezondheid en zorg voor onze jeugd en ouderen, ons openbaar vervoer, kiest dit kabinet voor kadootjes aan veelal buitenlandse aandeelhouders. Ondanks breed verzet drukt het kabinet deze onzinnige maatregel door. Als dit doorgaat, zal dit ook de Edese samenleving hard gaan raken.

In de AFAS zal GroenLinks duidelijk laten horen, dat het anders moet in Nederland. Kom dus ook naar deze meetup "Kantine in actie" in AFAS op 9 september, een inspirerende aftrap voor het nieuwe jaar.

 

In Memoriam: Willemijn van Riet

Met ongeloof namen we kennis van het overlijden van Willemijn van Riet. Ze was actief lid van PPR, GroenLinks/PE en GroenLinks afdeling Ede. In maart 2018 stond ze op de kieslijst van GroenLinks Ede op nummer 20. Ze is in de campagnetijd zeer actief geweest met folders verspreiden (zie foto) en heeft 65 voorkeursstemmen verworven. Als Schone Held ruimde ze zwerfafval in haar buurt op (https://www.edesepost.nl/nieuws/algemeen/343354/schone-heldin-geeft-goed...). Als zelfverklaard digibeet maakte ze ons attent op mogelijke uitsluiting van mensen die niet van het internet gebruik maken. Het motiveerde ons nog eens extra om de 'papieren' leden van GroenLinks trouw van informatie te voorzien. Een paar weken geleden fietste ze nog door Ede en nu is ze er plotseling niet meer. We gaan haar missen.

Regenboogviering (Emmauskerk Ede - 1 juli, 10:30 uur)

Regenboog windmolentjes

GroenLinks vraagt uw aandacht voor het volgende bericht, ingezonden door Arie de Niet: Op zondag 1 juli wordt voor de 10e keer in Emmauskerk (aanvang 10:30 uur) in Ede op de Laan der Verenigde Naties 94 een bijzondere viering gehouden in het kader van de jaarlijkse  landelijke manifestatie Roze zaterdagen ten gunste van homo-emancipatie. Na 9 jaar roze vieringen nu een Regenboogviering. Bij de eerste roze viering gaf Marijke van den Bos in een interview in Ede Stad aan dat homo’s en lesbische vrouwen vaak nog geen volwaardige plek kunnen hebben binnen de kerk. Gelukkig is er in 10 jaar veel ten goede veranderd. Er blijven echter  gelovige gemeenschappen waar één en ander nog niet gemakkelijk ligt en er soms kille afwijzingen plaatsvinden.

Lees verder

Landelijk protest luchtvaartgroei op 23 juni

Het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) roept op om zaterdag  23 juni tegelijk in zes steden rondom de luchthavens te protesteren tegen de uitbreiding van de luchtvaart in Nederland. Een van die steden is Zwolle waar wordt geprotesteerd tegen de uitbreiding van Luchthaven Lelystad . GroenLinks ondersteunt dit protest van harte. Bij voldoende aanmeldingen gaat vanuit Ede-Wageningen een bus naar Zwolle om de actie tegen het laagvliegen vanaf vliegveld Lelystad kracht bij te zetten. De bus vertrekt op 23 juni om 11:00 uur vanaf het station. Aanmelden kan via de website van Hoog over Ede: https://www.hoogoverede.nl/actiedag

Lees verder

Bestuursakkoord 2018-2022

Op 17 mei is het concept-bestuursakkoord 2018-2022 van GroenLinks, Christenunie, CDA, Gemeentebelangen en VVD door de formateur aangeboden aan de gemeenteraad. Basiswaarden uit het GroenLinksprogramma "Verbinden/Iedereen hoort erbij", "duurzaamheid" en "meer directe invloed van inwoners op besluiten" liggen ook als uitgangspunten onder dit bestuursakkoord.
Het is dus niet verwonderlijk dat hierin veel concrete punten uit ons verkiezingensprogramma zijn terug te vinden. We zijn daar heel blij mee. Wil je zien wat van onze speerpunten in dit concept bestuursakkoord staan, lees dan verder.  
 

Lees verder

Wethouderskandidaten gepresenteerd

Op dinsdag 8 mei werd bekend wie de nieuwe wethouderskandidaten zijn. Geheel omgeven door mooi voorjaarsgroen en meest links op de foto (hoe kan het ook anders) is onze kandidaat wethouder Lex Hoefsloot.
Lex Hoefsloot woont in Bennekom en was eerder wethouder namens GroenLinks in Wageningen. Welke portefeuilles onze wethouder zal gaan behartigen was op moment van presentatie nog onderdeel van de onderhandelingen.
De overige kandidaat-wethouders zijn (van links naar rechts) Hester Veltman (VVD), Willemien Vreugdehil (CDA), Peter de Pater (Gemeentebelangen) en Leon Meijer (Christenunie). 

Lees verder

Pagina's