Wij constateren dat in het raadsvoorstel is opgenomen dat het college verzocht wordt te onderzoeken om partijen die duurzame energie leveren aan de beoogde ambitie vanuit de nota Duurzaamheid uit te sluiten van precarioheffing. Er bestaat onzekerheid over de inhoud en mogelijkheden van compensatie van partijen die hernieuwbare energie transporteren. Het amendement "Invoering Precarioheffing - wijziging tariefstelling bij hernieuwbare energie" is opgesteld door SGP. GroenLinks/PE heeft het amendement mede ingediend. Het amendement is aangenomen.

Amendement: invoering Precarioheffing - wijziging tariefstelling bij hernieuwbare energie (12 november)

Wij constateren dat in het raadsvoorstel is opgenomen dat het college verzocht wordt te onderzoeken om partijen die duurzame energie leveren aan de beoogde ambitie vanuit de nota Duurzaamheid uit te sluiten van precarioheffing. Er bestaat onzekerheid over de inhoud en mogelijkheden van compensatie van partijen die hernieuwbare energie transporteren.

Overwegende dat het warmtenet in de Gemeente Ede bijdraagt aan verduurzaming van de samenleving en dat het invoeren van precarioheffing per aangesloten huishouden op het Warmenet circa € 60 extra kost zijn wij van mening dat dit niet bijdraagt aan het stimuleren van de inzet van hernieuwbare energie. Wij vinden dat partijen die bijdragen aan de beoogde ambitie vanuit de nota Duurzaamheid op voorhand duidelijkheid moet krijgen over hun positie in deze verordening. Met bovengenoemde in gedachte zien wij graag dat in het besluit beslispunt 1 wordt aangepast. De “Verordening op de heffing van en invordering van precariobelasting kabels en leiding 2016” met inachtneming van het hierna opgenomen gewijzigde artikel 5 vast te stellen:

Artikel 5 
a. Het tarief bedraagt voor het hebben van leidingen, kabels en buizen per strekkende meter per jaar € 3,00 met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaalde;
b. In afwijking van sub a, bedraagt het tarief voor het hebben van leidingen, kabels en buizen door degenen die voor meer dan 75% hernieuwbare energie transporteren per strekkende meter per jaar € 0,01 met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaald.