Het college kwam deze maand met een plan om de Japanse Duizendknoop in de gemeente actief te gaan bestrijden met glysofaat. Onze GroenLinksfractie steunt dat plan. Is GroenLinks nu ineens voor glyfosaat?
Nee, dat zijn we niet. Maar voor Japanse Duizendknoop willen wij voorlopig een uitzondering maken. Een effectieve bestrijdings-methode van de plant zonder toepassing van gif is tot op heden namelijk niet gevonden.
De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica, ook wel JDK) is een uitheemse soort die andere planten verdringt, tot drie meter diep wortelt en vrijwel onuitroeibaar is. Voor de natuur is het nog te overzien, omdat deze plant zich niet zelfstandig verspreidt. Er wordt in Nederland geen zaad gevormd omdat alleen vrouwelijke planten voorkomen en er dus geen stuifmeel beschikbaar is. Waar de plant staat zal deze zich lokaal uitbreiden maar dit zal minder snel gaan dan bij bijvoorbeeld de Amerikaanse Vogelkers.
Voor tuinen, openbaar groen en infrastructuur zoals wegen, sloten en spoorlijnen is JDK een groot probleem omdat de plant vooral in bewerkte grond erg snel groeit en ontwrichtend werkt, zelfs voor bouwfunderingen.
De mens is de enige verspreider van deze plant: via graafmachines, maaimachines, plantgoed, compost en grondverzet worden stukjes stengel en wortel verspreid met een grote voorkeur voor pas losgewoelde grond (zie foto van een overwoekerd beekdal in Ierland). GroenLinks Ede vindt dan ook preventie ten aanzien van verdere verspreiding de eerste prioriteit. De gemeente Ede is hier al mee begonnen door JDK groeiplaatsen op een kaart te zetten. Burgers en bedrijven kunnen nieuw ontdekte groeiplaatsen doorgeven. Ook zijn er instructies voor aannemers, grondwerkers en bosbeheerders gemaakt. De groeiplaatsen worden afgezet met rood lint of paaltjes zodat de reguliere maaimachines de plek overslaan (zie foto van een gemarkeerde plek in het Binnenveld). Het maaisel van de plant moet apart worden afgevoerd en niet met grond of compost worden vermengd, maar verbrand of vergist. Voor deze preventie is nog veel communicatie nodig.
Bestrijding van de plant op groeiplaatsen is een hele lastige. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld waar gebouwd wordt, kan de plant worden afgegraven, maar dat moet heel diep gebeuren en er is controle nodig dat er niets achterblijft. De grond moet apart worden afgevoerd, gezeefd et cetera. Het zal duidelijk zijn dat afgraven extreem duur is en op veel plaatsen niet kan door bestaande bebouwing en infrastructuur.
Als diep afgraven niet kan is uitputten een mogelijke bestrijdingsmethode, en haalbaar voor burgers en moestuiniers. Eerst moet men de plant zoveel mogelijk uitgraven en de rest van het wortelstelsel uitputten, door het loof consequent (wekelijks) te verwijderen. Voor grote groeiplekken, natuurgebieden, bos en openbaar groen is dit veel te duur en dus geen haalbare optie.
Omdat de plant in heel Nederland een probleem is, is al veel onderzoek gedaan naar andere bestrijdingsmethoden. Daarvan lijkt het aanstippen van stengels met glyfosaat in het najaar de meest effectieve methode. De plant trekt in dat seizoen het bestrijdingsmiddel het wortelstelsel in. Het gaat om kleine hoeveelheden glyfosaat, die diep in de bodem terecht komen en daar in de loop van de tijd worden afgebroken (halfwaardetijd 20-100 dagen). De effectiviteit en de neven-effecten van deze methode moeten worden gemonitord, want als ook dit niet voldoende werkt, blijft alleen preventie over.
Dit neemt niet weg dat mogelijk alsnog iemand met het ei van Columbus komt om op een milieuvriendelijke manier de JDK te bestrijden. Het onderzoek naar de bestrijdingsmethoden voor JDK moet dus nauwlettend worden gevolgd, ook internationaal.
Zie ook:
Bestrijding Japanse Duizendknoop:https://www.wur.nl/nl/artikel/Japanse-duizendknoop-Wat-kun-je-eraan-doen.htm
Halfwaardetijd glyfosaat:https://www.rug.nl/research/portal/publications/onkruidbestrijding-op-bestrating(c7bee0ce-f9e5-4316-a129-f3d97c292843).html
Glyfosaat: het probleem is vooral dat het massaal wordt gebruikt door boeren. https://www.ftm.nl/artikelen/is-de-ophef-over-roundup-terecht?share=1
Bestrijding Japanse Duizendknoop https://bestrijdingduizendknoop.nl/duizendknoop/