De algemene beschouwingen:
Programmabegroting 2020-2023
Voorzitter,
We staan voor grote uitdagingen en tegelijk doemen er financiële tekorten op. Wat GroenLinks betreft zetten we de tering naar de nering maar stellen we ook de juiste, toekomstbestendige en duurzame prioriteiten.
Voor nu: petje af voor deze begroting! Want wat doen we veel en meestal ook nog behoorlijk goed. Als GroenLinks vinden wij de stukken tegenwoordig haast aangenaam om te lezen. Eindelijk herkennen wij ons erin. Dit keer staat er maar liefst 61x het woord ‘duurzaam’ in en 70x ‘klimaat. En zelfs bijna 20x ‘circulair’ in allerlei vormen, tot aan circulair denken toe. Zelfs bij GroenLinks vinden we dat een uitdaging.
Financiën
Maar om terug te komen op de financiën: Vorig jaar was het vooruitzicht al dat we zouden interen. Na 2021 is de vetpot op. Daarnaast geeft de resultaatrekening nu ook een negatiever beeld. Wat betekent dit op langere termijn voor bijvoorbeeld het kunnen aantrekken van nieuwe leningen? En voor grote investeringen zoals het WFC? Wat doen we als het Rijk niet over de brug komt? Onze fractie ziet graag scenario’s. Kan het college hierin voorzien?
Het college benoemt zelf een aantal risico’s en uitdagingen, zoals omvorming van het sociaal domein, energietransitie, maatregelen om onze natuur te redden, maatregelen voor klimaatadaptatie etc. Precies de terreinen waar onze fractie ook zorgen over heeft. Om toekomstbestendig te zijn, is er op al deze terreinen grote inspanning en bijbehorend budget nodig.
Helaas ziet GL, ondanks de toezeggingen hierop, nog niet voldoende vergroening in het gemeentelijk belastingstelsel. Wij blijven hier op aandringen en vragen het college dan ook op korte termijn met een voorstel naar de raad te komen.
Duurzaamheid
Prioriteit nummer 1 is voor GroenLinks de energietransitie. Er zijn kaders en onderzoeken geweest en er wordt gewerkt aan een regionale energiestrategie. Allemaal nuttig en nodig, het beeld wat kan en niet kan wordt steeds duidelijker. Maar in het komende jaar moet een praktische slag naar concrete realisatie van windmolensen zonnevelden worden gemaakt, om zeker te stellen dat we onze afgesproken doelen ook gaan halen.
We gaan duurzaam aanbesteden en vanaf 2030 wordt alles zelfs circulair aanbesteed. Duurzaam aanbesteden is niet meer dan logisch, maar voor circulair aanbesteden moeten stappen worden gemaakt om de economie circulair te organiseren. Dat is een belangrijke en noodzakelijke stap in het kader van klimaatmaatregelen. We zijn zeer benieuwd welk proces we gaan inzetten met het bedrijfsleven om dit vorm te geven.
Stikstofcrisis
En nu is er ook nog de stikstofcrisis. Ontwikkelingen voor landbouw, woningbouw en bedrijventerreinen, schone energie, natuurbeheer en wellicht ook activiteiten in het kader van de Regiodeal, komen mogelijk stil te liggen. Ede krijgt hier bovengemiddeld de rekening voor gepresenteerd. We zijn op dit terrein afhankelijk van de mogelijkheden die Rijk en provincie ons binnenkort gaan bieden. Dit heeft grote gevolgen. Wij stellen voor dat het college hier een beeldvormende vergadering voor organiseert. Wil het college dit toezeggen?
GroenLinks zet in op versterking van de natuur, op woningbouw en op uitbreiding van biologische en gedifferentieerde agrarische sector. Daarnaast is het nu zaak om de snelheid van autoverkeer in Ede te verlagen. Goed nieuws vandaag is dat de overheid met spoed de maximum snelheid omlaag gaat brengen. Eindelijk!
Sociale woningbouw
GroenLinks maakt zich grote zorgen over het sociale woningbouwprogramma. Dit heeft voor ons, naast de energietransitie, grote prioriteit. Edese inwoners met een kleine beurs moeten ook goed en betaalbaar kunnen wonen. Voor hen wordt tot nu toe veel te weinig gebouwd. Daarnaast zijn er kwetsbare groepen waarvoor goede huisvesting van doorslaggevend belang is. Het aantal dak-en thuislozen neemt landelijk schrikbarend toe (nu 40.000). Dat moet ook in Ede te merken zijn. We zien in de begroting dat het aantal meldingen verwarde personen boven het landelijk gemiddelde van 600 ligt. De opvang van deze groepen loopt vast omdat doorstroom naar een woning niet mogelijk is. Idem voor arbeidsmigranten en voor jongeren die begeleid of zelfstandig zouden kunnen gaan wonen. GL pleit voor op korte termijn inzetten op verplaatsbare, tijdelijke woningen.
Gezien de oproep van het COA en de situatie rondom de vluchtelingenverdragen en - kampen is het niet denkbeeldig dat we in Ede ooit weer met asielzoekers te maken krijgen. Wat GroenLinks betreft laten we ons niet nogmaals verrassen. We hebben al eerder aandacht gevraagd voor een proactief plan van aanpak. Kan het college hierop reageren?
Sociale gelijkheid
Zorg en welzijn zijn uitdrukkelijk verbonden met armoede, werk, inkomen, schuldhulpverlening, (fin) zelfredzaamheid. GL is blij met deze integrale aanpak. Wij missen wel wonen en onderwijs in dit rijtje. Onderwijs en educatie zijn overigens ook de grote afwezigen bij het programma Veiligheid. Deze spelen echter ook een rol bij financiële en sociaal maatschappelijke achterstand. Goed onderwijs en educatieve programma’s dragen bij aan bewustzijn en ontwikkeling van jongeren. Ook signalen zoals schooluitval zijn belangrijk. Graag horen wij de reactie van het college hierop.
Het aantal huishoudens dat een vorm van bijzondere bijstand of minimaregeling ontvangt is flink gestegen. Tegelijkertijd is het aantal aanmeldingen voor schulddienstverlening dit jaar iets gedaald maar zijn er toch stijgende kosten voor bewindvoering. Dit geeft voor onze fractie een diffuus beeld. Hebben wij de omvang van armoede en schuldenproblematiek in onze gemeente voldoende in beeld? Niet iedereen meldt zich voor schuldhulpverlening of bij de voedselbank. Tot onze vreugde zien wij dat mede voor de voedselbank nu een bedrag van 25.000 in de begroting is opgenomen. Kan het college de raad op korte termijn een beeld geven van de situatie rondom armoede in Ede?
Natuurwaarden
We blijven erop terugkomen net zolang tot ook het woord ‘bomen’ eindeloos vaak in de stukken te lezen is. Zowel bij klimaatadaptatie als bij biodiversiteit als bij luchtkwaliteit als bij stikstof problematiek spelen bomen en groen een cruciale rol. Dus zo min mogelijk kappen en snoeien en zoveel mogelijk aanplanten. Onze fractie is benieuwd naar de stand zaken rondom het Groenfonds. Kan het college daar op reageren?
Mbt het versterken van de Biodiversiteit lijkt een aspect onderbelicht, namelijk het gebruik van gif/Roundup bij kwekers en particulieren. We zien mensen bijv enthousiast deelnemen aan operatie Steenbreek maar dan vervolgens planten gebruiken die behandeld/gekweekt zijn met gif en die dus bijen doden. Het zou helpen als de bewustwording hierover groter wordt. Wil het college toezeggen hier concreet aan te gaan werken?
Sociaal Domein
Deze zomer hebben we de plannen rond de omvormingen in het sociaal domein uitgebreid met elkaar besproken en met enkele wijzigingen vastgesteld. Wij zijn blij met de versterking van de sociale basis en behoud van de voorzieningen voor mantelzorg. Het is de kurk waar onze aanpak maar ook onze samenleving op drijft. Het komende jaar moeten de maatregelen worden omgezet in concrete acties. Dan wordt het spannend, want dan gaan mensen er wat van merken. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen
Overigens is er weer sprake van onderbesteding Thuisondersteuning mantelzorgers (130.000 V). Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit budget niet in zijn geheel opgaat. Hoe voorkomen we dit in de toekomst college?
Mobiliteit
In 2020 staat een besluit over de Kerkwegtunnel op de agenda. Een peperdure tunnel bouwen, waar geen noodzaak voor is, lijkt onze fractie niet verantwoord. Het betekent een zware extra belasting voor de begroting, waardoor er nog minder geld is om het voorzieningenniveau in Ede op peil te houden. Direct omwonenden van de Kerkweg maken zich daarnaast grote zorgen dat met de tunnel de verkeersveiligheid verslechtert. De veiligheid van een belangrijke fietsroute voor de schoolgaande jeugd mag niet in het geding komen. Dit zou volkomen in strijd zijn met het creëren van logische en veilige fietsroutes door Ede, zoals het Fietsplan beoogt. GroenLinks zegt dus: geen Kerkwegtunnel!
We zijn overigens blij dat de uitvoering van het Fietsplan vordert.
Tot slot voorzitter,
Kennelijk zitten er minimaal 15 Pilots in de pijplijn. Eerder al hebben wij aangegeven dat wij ons afvragen wat een pilot in Ede precies betekent. Zo’ n veelgebruikt instrument heeft wat ons betreft aandacht nodig zodat het effectief kan worden ingezet en ons niet in verlegenheid brengt. Onze fractie bereidt een motie voor om hier helderheid in te brengen.