GroenLinks/PE-raadslid Ellen Out heeft naar aanleiding van de voorgenomen kap van 31 beeldbepalende populieren in het park aan de Erasmusstate in de Rietkampen te Ede vragen gesteld aan het College. De beeldbepalende populieren zijn onderdeel van het kunstwerk "Day & Night" van de Tsjechische kunstenaar Jaroslav Broz dat in 1995 in het kader van de stedenband Ede-Chrudim is geplaatst. De omwonenden zijn niet door de gemeente Ede op de hoogte gesteld van de kap-plannen. Op zaterdag 3 oktober is een afvaardiging van de fractie GroenLinks/PE in contact geweest met omwonenden. GroenLinks/PE is van mening dat een gemeente die inzet op Burgerparticipatie de burger er ook daadwerkelijk bij betrekt. In dit geval is dat niet gebeurd. Op basis van onze gesprekken met de wijk heeft Ellen vragen gesteld aan het College. Leest u hieronder onze bijdrage.

Raadsvragen van raadslid Ellen Out van GroenLinks/PE met betrekking tot de voorgenomen kap van 31 Italiaanse populieren aan de Erasmusstate, Ede.



In Ede Stad van 24 September j.l. stond een kennisgeving van het verlengingsbesluit met betrekking tot een kapvergunning voor 31 Italiaanse populieren aan de Erasmusstate 67 (Kenmerk 2015W1574). Navraag bij de OddV maakt duidelijk dat de kapaanvraag is gedaan door de gemeente Ede. Als reden voor de kap wordt opgegeven dat er overlast zou zijn van blad, pluis en wortelopdruk. Herplant is niet aan de orde want dat zou niet mogelijk zijn. De oorspronkelijke aanvraag dateert van 31 Juli en is op 5 Augustus gepubliceerd in Ede Stad. Aangezien dit midden in de zomervakantie was, hebben omwonenden/belanghebbenden nauwelijks kennis kunnen nemen van dit voornemen. Desondanks zijn er enkele zienswijzen ingediend. Reden waarom is besloten de besluittermijn te verlengen tot 6 November.

Achtergrond

De 31 populieren zijn onderdeel van het kunstwerk "Day and Night" van de Tsjechische kunstenaar Jaroslav Broz dat in 1995 in het kader van de stedenband Ede-Chrudim is geplaatst. Het kunstwerk bestaat o.a. uit een zandstenen beeld en een vijver met aan weerszijden een dubbele rij Italiaanse populieren in een veld van witte kiezelsteen. De populierenrij wordt voortgezet langs het water tussen de Sartrestate en Simonstate en vormt, samen met het kunstwerk, het Chrudimplantsoen. Het geheel is, vanwege situering en de hoge bomen, in de wijde omgeving beeldbepalend en voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun woonomgeving.

Navraag bij omwonenden

Bij navraag onder omwonenden blijkt dat zij slechts beperkt en dan meestal via via, op de hoogte waren van dit plan. De bomen en het geheel worden door vrijwel iedereen erg gewaardeerd. Kap zou afbreuk doen aan het totale plaatje. Wel wordt onderkend dat deze bomen niet de juiste zijn voor deze locatie. Alleen de direct aanwonenden ondervinden veel overlast van de bomen, in de zin van het gebrek aan lichtinval en wortelingroei in o.a. riolering en tuin. Voor hun bezwaren is overigens bij de andere omwonenden veel begrip. De andere omwonenden hebben zelf beperkt overlast. Bij (harde) wind is er regelmatig sprake van flink geruis en van afwaaiende takken en blad dat in de ruime omtrek op de platte daken valt. Van pluis heeft men nog nooit iets vernomen. Wel weet men ons te vertellen dat over het onderhoud van het witte kiezelveld discussie is tussen gemeente en de stichting die het kunstwerk zou beheren. Er is in al die jaren slechts eenmaal een boom omgewaaid. Dit was aan de noordelijke kopse kant en hierbij is geen noemenswaardige schade opgetreden. Men is bang dat er op de vrijgekomen locatie straks een parkeerhaven komt. Omwonenden vinden het onbegrijpelijk en moeilijk te accepteren dat zij niet rechtstreeks door de gemeente zijn geïnformeerd. Meerdere van hen geven aan dat zij, als zij het eerder hadden geweten, een zienswijze hadden ingediend.



Vragen GroenLinks/PE (5 Oktober 2015)

Onze fractie heeft over bovenstaande de volgende vragen aan het College:

1) Vindt het College de opgegeven redenen voldoende om de kap van 31 beeldbepalende bomen te rechtvaardigen?

2) Is over dit voornemen contact geweest met de kunstenaar en/of zijn vertegenwoordiger (de stichting die het kunstwerk beheert)? Zo ja, wat was de reactie? Zo nee, waarom is dit niet gebeurd? Vindt het College in dat geval dat er zonder toestemming van de kunstenaar en/of zijn vertegenwoordiger kan worden ingegrepen in een kunstwerk?

3) Waarom zijn de omwonenden niet rechtstreeks geïnformeerd over dit voor hen ingrijpende plan?

4) Waarom zijn de omwonenden niet actief betrokken bij dit voornemen en eventuele alternatieve oplossingen?

Te denken valt aan:

- het kappen te beperken tot de twee buitenste rijen zodat er voor de direct aanwonenden minder overlast is en er nog wel een relatie met de rest van de bomenrij blijft.

- het kappen te beperken tot de dubbele rij aan kant van de huizen zodat lichtinval verbetert en wortelingroei niet meer kan voor komen. De dubbele rij aan de andere kant grenst aan het plantsoen en zou geen problemen hoeven geven.

- herbeplanting met een meer geschiktere boomsoort, die niet te hoog wordt en een langere levensduur heeft. Op termijn zou dit ook voor de rest van de bomen kunnen gelden, aangezien er kennelijk in het verleden een verkeerde keuze is gemaakt qua boomsoort.

- als het onderhoud van het kiezelveld een onderliggende of bijkomende reden is, te onderzoeken of de buurt hierin een bijdrage kan leveren.

5) Kan het College garanderen dat er op de betreffende locatie geen parkeerplaatsen komen?

6) Is het College het met GroenLinks/PE eens dat het bij dergelijke ingrijpende wijzigingen in de woonomgeving niet volstaat om een voornemen eenmalig, door middel van een beknopte omschrijving in een aanvraag voor een omgevingsvergunning te publiceren?

7) Is het College het met GroenLinks/PE eens dat een dergelijk ingrijpend voornemen niet in de vakantieperiode gepubliceerd zou moeten worden?

8) Is het College het met GroenLinks/PE eens dat, bij plannen die ingrijpende wijziging van de woonomgeving ten gevolge hebben, optimale betrokkenheid en participatie van de belanghebbenden essentieel is en dat daartoe een zorgvuldige en open procedure moet worden gehanteerd?

9) Is het College bereid om, samen met de raad en de inwoners, een dergelijke procedure te ontwikkelen?

Vanwege het korte tijdpad tot 6 November is het ons nadrukkelijk verzoek bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk en in ieder geval sneller dan binnen de gebruikelijke termijn van 30 dagen te beantwoorden.