De Partij van de Arbeid Ede en GroenLinks/PE maken zich zorgen over de uitwerking van de zogeheten kostendelersnorm. Deze regeling uit 2015 bepaalt dat de hoogte van de bijstandsuitkering afhangt van het aantal medebewoners ouder dan 21 jaar. Hoe meer medebewoners hoe lager de bijstandsuitkering, of de medebewoners nu werken of niet. Vooral gezinnen, mantelzorgers en jongeren dreigen hierdoor niet meer rond te kunnen komen. Lees hieronder meer.

PvdA Ede en GL/PE: vragen over 'kostendelersnorm'PvdA en GL hebben daarom vragen gesteld aan het Edese college, nu het Nibud en maatschappelijke organisaties hebben gezegd dat een deel van de huishoudens die te maken hebben met de kostendelersnorm aan het eind van de maand geld te kort komt. Dit geldt met name voor gezinnen, maar ook voor jongeren die zelfstandig willen gaan wonen en hiervoor eerst nog thuis willen sparen. Daarnaast zijn er mantelzorgers die in de financiële problemen dreigen te komen.

Beide fracties hebben signalen ontvangen dat er ook in Ede mensen in de knel komen. PvdA-raadslid Ria Maliepaard noemt dit onbestaanbaar. Samen met Ellen Out van GL/PE wil ze nu dat het college de problemen in kaart brengt en wil ze weten of de gemeente in specifieke situaties bijspringt, zoals door de staatssecretaris is toegestaan.