Op dit moment heeft de burger inzicht in de aanvragen voor het kappen van één of meerdere bomen. In de krant wordt gecommuniceerd wie welke boom wil kappen waarna de burger bezwaar kan indienen. Indien de gemeente de vergunning voor kap verleend dient de gemeente dit altijd te kunnen uitleggen naar de burger. De gemeente heeft nu besloten dat het kapvergunningenbeleid anders moet. Het wordt makkelijker om bomen te kappen, echter de voorwaarden zijn zeer onduidelijk en bovendien nauwelijks controleerbaar voor de burger die er bezwaar tegen heeft. GroenLinks is tegen het vogelvrij verklaren van bomen in een gemeente die zich als duurzaam op de kaart wil zetten. Bovendien is de controle door burgers zo goed als onmogelijk. GroenLinks heeft daarom afgelopen donderdag als enige fractie tegen het voorstel gestemd. Leest u hieronder verder.

Afschaffen kapvergunning gemeente Ede. De fractie GroenLinks/PE heeft op donderdag 29 september als enige raadsfractie tegen de afschaffing van de kapvergunning gestemd.



De laatste jaren is er een verontrustende trend gaande in Nederland. Ondanks alle onderzoeken en berichten over het belang van bomen en groen voor klimaat, luchtkwaliteit, geluiddemping, ecologie, gezondheid en sociaal welbevinden, gaan gemeenten er in toenemende mate toe over om de kapvergunning af te schaffen. Reden is vooral dat 95% van de aanvragen toch al gehonoreerd wordt en dat het systeem onnodige kosten en rompslomp voor inwoners en gemeente met zich mee brengt.



Echter door de kapaanvraag als drempel op te werpen krabt menig inwoner zich wellicht nog eens achter de oren alvorens tot kap over te gaan. Maar belangrijker nog: met een vergunningen systeem worden aanvragen gepubliceerd en hebben inwoners de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen. Ze weten zo welke gemeentelijke en particuliere plannen er liggen en kunnen dus hun invloed doen gelden. Mogelijk hebben zij namelijk zwaarwegende argumenten tegen de kap. In een enquete die GroenLinks/PE een paar maanden geleden heeft uitgevoerd sprak 85% van de ondervraagden zich uit tegen het afschaffen van de kapvergunning. Sterker nog ze zouden soms liever aanscherping zien. Fractievoorzitter Ellen Out: ’Bomen hebben voor iedereen een andere waarde maar bijna niets maakt mensen zo boos en machteloos als een ineens kale straat of park. Het is namelijk definitief en onomkeerbaar’.

De gemeente Ede heeft nu een lijst samengesteld van ‘monumentale en waardevolle bomen en groenstructuren’. Criteria hiervoor zijn vooral van esthetische aard. Particulieren die een boom willen kappen hoeven dit voortaan alleen te melden zodat gecontroleerd kan worden of hun boom ook aan deze criteria voldoet. Dan moet namelijk alsnog een kapvergunning worden aangevraagd. Alle andere bomen, ongeacht dikte en spanwijdte van de kroon, zijn vrij of liever gezegd ‘vogelvrij’.



Om de schade nog enigszins te beperken heeft GroenLinks/PE samen met o.a. de ChristenUnie een motie ingediend om in zee te gaan met Operatie Steenbreek. Deze heeft tot doel verstening van tuinen tegen te gaan en inwoners maar ook de gemeentelijke afdelingen bewust van het belang van groen en bomen. Hopelijk bekijkt men die ‘irritante’ boom dan eens met andere ogen...