Het uitvoeringsprogramma duurzaamheid is deze maand op belangrijke punten verbeterd dankzij GroenLinks. Er is een subsidieregeling voor woningisolatie opgenomen in het Edese energieakkoord. Leest u hieronder meer.

De fractie diende in november 2015 een motie in om alle doelen van het landelijke energieakkoord in het lokale plan te krijgen. Die motie kreeg raadsbrede steun. Het college stuurde deze maand een bijgesteld plan naar de gemeenteraad. Energiebesparing op gemeentelijke straatverlichting, duurzaamheidsmaatregelen voor sociale huurwoningen en energiebesparing bij bedrijven zijn nu ook opgenomen in het plan. Ook een subsidieregeling voor woningisolatie is dankzij GroenLinks nu onderdeel van de plannen. Die subsidieregeling komt naar verwachting in mei voor Edenaren beschikbaar.

GroenLinks/PE is nog niet tevreden over de gang van zaken voor de huurders van 9000 sociale huurwoningen in Ede. Het tempo voor energiebesparende maatregelen voor deze huurders ligt te laag. Daardoor moeten huurders met vaak toch al een kleine beurs te lang te veel betalen voor energieverbruik. De Huurdersbond heeft laten weten dat de gemiddelde huur voor sociale woningen omhoog vliegt omdat in steeds meer woningen de maatregelen worden doorberekend in de huurprijs (bij renovatie, vervanging door nieuwbouw of woningwisseling, waarna de nieuwe huurder aanzienlijk meer gaat betalen dan de vorige). Zo wordt de voorraad goedkope woningen steeds kleiner, concludeert GroenLinks/PE. De Huurdersbond is niet tegen het treffen van energiemaatregelen, als die maatregelen maar rendabel zijn en doorberekend worden aan huurders die er ook direct profijt van hebben. Dan gaan immers hun totale woonlasten omlaag. Maar het rendement valt tot nu toe heel erg tegen. Bovendien worden de investeringskosten deels collectief betaald., terwijl slechts een deel van de huurders hier profijt van heeft. Dat is onjuist, zo stelt de Huurdersbond. GroenLinks/PE heeft het college om opheldering gevraagd. Het college ontkent dat huurders extra betalen, maar de cijfers in de jaarverslagen van Woonstede zijn onmiskenbaar.  

Het college stelt in haar antwoord aan GroenLinks/PE ook dat de aanpak voor duurzaamheidsmaatregelen voor particulieren – gebaseerd op “verleiden en ontzorgen” niet lijkt te werken. Daar is bijna het hele lokale plan op gebaseerd. GroenLinks/PE maakt zich dus ongerust over de uitblijvende effecten van dit beleid. Alle reden dus voor GroenLinks/PE om donderdag 28 april het voorstel te doen aan de raad om dit duurzaamheidsprogramma in de raad te gaan bespreken en te kijken of er effectievere maatregelen denkbaar zijn. Dat is hard nodig!