Het college heeft aangegeven per 1 januari 2017 af te willen van de inzamelingsubsidie voor oud papier. Vorige week heeft KNA Lunteren gebruik gemaakt van inspreekrecht voor de Gemeenteraad. KNA heeft aangegeven dat organisaties als die van hen in hun voortbestaan afhankelijk zijn van deze subsidies. KNA is de grootste inzamelaar van oud papier in de gemeente Ede. De fractie GroenLinks is kritisch ten aanzien van dit voorstel. Leest u hieronder meer.

Efficiency en effectiviteit en de begroting van de ACV lijken leidend in dit voorstel, maar een gemeente heeft meer taken en verantwoordelijkheden. Opvallend is dat ook in dit raadsvoorstel bij het kopje burgerparticipatie wordt aangegeven dat dit niet van toepassing zou zijn. Me dunkt dat dit hier bij uitstek het geval is.



Maatschappelijke organisaties als scholen, verenigingen en kerken hebben zich tenslotte jarenlang enorm ingespannen en zijn al die tijd partner geweest van de gemeente. Met elkaar halen de organisaties 3 miljoen kilo per jaar op. Meer dan de helft van het totaal van 5 miljoen kilo.Dit kost de gemeente €167.104,77 Voor dat bedrag wordt niet alleen het papier opgehaald maar wordt maatschappelijke betrokkenheid gerealiseerd en bewustwording mbt milieu en het belang van afvalscheiding bij de jeugd bevorderd. Verder worden er extra activiteiten en kwaliteitsbevordering mee gefinancierd. In de beantwoording van de vragen van de SGP wordt gesteld dat er met het stopzetten van deze regeling nauwelijks organisaties zullen ophouden te bestaan. Dat lijkt ons in dit geval niet relevant.



Scholen en verenigingen woekeren met de hen anderszins toebedeelde budgetten en zijn blij als ze een manier hebben gevonden om iets extra’s te kunnen organiseren voor hun jeugd. Wat kost het uiteindelijk allemaal wel niet als dit bedrag uit onze maatschappij wordt getrokken? Dit voorstel slaat een groot gat in de begroting van een aantal organisaties, dat niet eenvoudig zal zijn op te vullen.

Andere manieren om aan geld te komen zijn, blijkens dezelfde antwoorden, onderzocht maar niet gevonden. Waarom zijn de betreffende organisaties niet op zijn minst vooraf betrokken bij deze zoektocht?



Medio dit jaar volgt er een besluit over brongescheiden inzameling huishoudelijk afval. Waarom wordt dit onderdeel hier niet gewoon in meegenomen? Resultaten van de proef afvalscheiding buitengebied zouden dan ook kunnen meegenomen. ‘Het college ziet dit voornemen als op zichzelf staand en niet in relatie met voorstellen voor een duurzamer afvalbeheer’. Voor onze fractie is dit niet goed te volgen.

Ook zou dit onderwerp in samenhang met de subsidieverordening, het subsidiebeleid in algemeen en cultuursubsidies in het bijzonder moeten worden bekeken. Dan kunnen we meteen het gelijkheids- en

zorgvuldigheidsbeginsel breed meenemen in de discussie. Het is onze fractie overigens niet duidelijk hoe de gemeente een besparing van uiteindelijk 205.000 per jaar gaat behalen…



Ook als ACV als enige gaat ophalen moet er dus op hun begroting 40.000 worden bezuinigd. Werken met een zijlader duurt langer en aanschaf en onderhoud kosten ook geld. Dat op menskracht, zelfs als het vrijwilligersvergoedingen betreft meer en meer wordt bezuinigd, is voor onze fractie geen aantrekkelijk perspectief. Scholen, VvE en bewonersorganisaties mogen papier (gratis) centraal blijven verzamelen en aanbieden. Verwachting is dat dit geen negatief effect heeft op de hoeveelheden. Dat vragen wij ons ten zeerste af. Remondis….. betaalt overigens kennelijk wel voor oud papier en is daarmee een concurrent van ACV … Al met al komt het voorstel op ons niet heel doordacht over. Graag horen we van de wethouder waarom hij denkt dat het anders is….