Provincie Gelderland begint met mobiele metingen van luchtkwaliteit - op 14 februari was er een startbijeenkomst met Gedeputeerde Statenlid van Gelderland Ans Mol.


Mobiel meten wil zeggen dat het een verplaatsbare kast met meetapparatuur is, die ongeveer 6 maanden op dezelfde plek blijft staan. Na die 6 maanden gaat de kast naar een andere plek. Over een paar weken komt er ook een in Renkum, en in totaal worden in heel Gelderland 16 meetkasten geplaatst. 
Gedeputeerde Ans Mol van de provincie vertelde bij de startbijeenkomst op 14 februari dat de Dorpsraad Lunteren een belangrijke rol heeft gespeeld: zij hebben de kast aangevraagd omdat er in Lunteren zorgen zijn over de luchtkwaliteit. De Honskamp wilde een plek en stroom beschikbaar stellen dus nu staat hij op hun terrein, aan de drukke Dorpsstraat. 
Meten is weten, zei Ans Mol. 

Foto van bestickering van het luchtmeetstation - daarop een QR-code en een man op een fiets tussen groene omgeving.

Maar zo eenvoudig is het niet, want je kunt verschillende conclusies trekken uit dezelfde meetresultaten. Dit bleek ook uit de toespraak van wethouder Versteeg: Ede heeft het Schone lucht akkoord getekend en we zijn al heel hard aan het werk geweest, zei hij, met terugdringen van fijnstof uit de veehouderij, met houtstook-workshops, en filters op de biomassacentrales die binnenkort komen.Dat zou mooi zijn, zag je hem haast denken, want dan hoeven we verder niets te doen > Als de metingen nu al goed zijn, hoef je niets te doen, zou je kunnen denken.
Alleen: elke meetkast meet continu hoe vies of schoon de lucht is. De resultaten kun je via een QR code op de kast direct op je scherm te zien krijgen. Dat is al waardevol, dat mensen in Lunteren ‘real time’ de luchtkwaliteit in hun dorp kunnen zien. 
Er staan drie meetinstrumenten: 
- Waarvan de eerste fijnstof meet (Particulate Matter zoals PM10, PM2.5 waarbij het getal staat voor de afmeting in micrometer, een honderdste millimeter). 
- De tweede meet roet (biomass burning) 
- De onderste meet koolmonoxide en stikstofoxiden. 

Later wordt nog een meetinstrument toegevoegd aan de kast die onder andere benzeen, tolueen en xyleen gaat meten. Allemaal stoffen die ongezond zijn om in te ademen.
De technici die de kast hadden geplaatst en die ook de software gaan beheren waar de data worden bijgehouden, leggen uit dat de luchtkwaliteitsnormen dag- en jaargemiddelden zijn. Daar zit nou net de angel. Leden van de dorpsraad vertellen dat het in Lunteren vooral om klachten over houtstook gaat. Dat is overlast die lokaal en tijdelijk is, en misschien wel helemaal aan deze meetkast voorbij gaat. 

Ook is te verwachten dat de luchtkwaliteit in de ochtend- en avondspits onvoldoende is. Dan zijn de fietsers daar ook en die ademen de uitlaatgassen van auto’s extra diep in omdat zij zich fysiek inspannen. De conclusie zou dus zeker niet te snel moeten zijn: we zitten binnen de norm dus we hoeven niets te doen, maar wat kunnen we nog meer doen om de lucht zo schoon mogelijk te krijgen.
 

Meetresultaten van het nieuwe meetstation in Lunteren.
Luchtresultaat mobiel luchtmeetstation.
Meetresultaten mobiele luchtmeetstation