In Ede vinden relatief veel wildaanrijdingen plaats. Wildaanrijdingen veroorzaken veel emotionele en materiële schade, om nog maar te zwijgen over het verlies van het dier zelf. In Ede ligt het aantal wildaanrijdingen ten opzichte van de rest van het land relatief hoog aangezien de gemeente Ede één van de wildrijkste gemeenten in Nederland is. Wij ontvangen signalen dat het onduidelijk is wat je moet doen op het moment dat je een gewond dier langs de weg ziet liggen of als je zelf bij een aanrijding betrokken bent. Een simpele vraag is bijvoorbeeld: "Wie moet je bellen"?". GroenLinks Ede wil hierover meer duidelijkheid en heeft de volgende raadsvragen gesteld. Leest u hieronder meer.

Raadsvragen van het raadslid Pieter Gerard v.d. Berg, fractielid van GroenLinks/PE , ingevolge artikel 43 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede. Onderwerp: Wildaanrijdingen en de functie van de gemeente Ede in het voorkomen er van. De laatste weken waren er weer veel wildaanrijdingen. (zie bijvoorbeeld: https://twitter.com/BoaEde_Victor/status/780773705291005953) Uiteraard is dit niet te voorkomen in onze wildrijke gemeente maar wij krijgen vanuit onze achterban veel vragen over hoe de gemeente hier mee omgaat en wat de gemeente kan doen aan preventieve maatregelen. Ook is hier een grote rol weggelegd voor de provincie maar het is voor de burgers niet altijd even duidelijk wat er nu precies door welke overheidsinstantie wordt ondernomen. En wat kunnen zij bijvoorbeeld zelf doen bij het aantreffen van aangereden wild of als men betrokken is bij een wildaanrijding. Vandaar de volgende vragen:

1) Kunt u aangeven welke preventieve maatregelen de gemeente neemt om wildaanrijdingen te voorkomen (eventueel in combinatie met maatregelen die de provincie neemt)?

2) In hoeverre kan de gemeente invloed uitoefenen door tijdelijke beperkingen van de maximale snelheid op buitenwegen in te stellen en in hoeverre overlegt u hiermee met de provincie?

3) Houdt de gemeente zelf statistieken bij van wildaanrijdingen en gebruikt u deze ook voor beleid hieromtrent (bijvoorbeeld door verkeersremmende maatregelen)?

4) Wat moet een burger doen als deze betrokken is bij een wildaanrijding of een dier vindt dat slachtoffer is geworden van een wildaanrijding? Naar wie moet hij bellen?



Graag uw reactie binnen de daarvoor bestemde termijn.

Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks/PE)