Deze week sprak de gemeenteraad over de parkeerproblemen rondom Winkelcentrum De Stadspoort. Er is een plan gemaakt door bewoners zelf, samen met de ondernemers, het ziekenhuis én de gemeente om de situatie te verbeteren. Co-creatie noemen we dat. Het is een mooi voorbeeld hoe het hoort te gaan, volgens GroenLinks. Ons commentaar in de raad was dus kort: "Goed plan!"
In dezelfde raadsvergadering stemde de gemeenteraad unaniem in met “De Edese participatieaanpak”. Er is door het college van B&W een soort handleiding gemaakt voor het bestuur en de ambtelijke organisatie. Die is bedoeld om burgers beter te betrekken bij en een stem te geven in besluiten die hen direct aangaan. GroenLinks heeft in oktober vorig jaar een motie ingediend, waarin het college is gevraagd om zo’n nieuwe aanpak uit te werken. Ook deze motie werd door de gemeenteraad unaniem gesteund. Nu ligt er de uitwerking, waarmee GroenLinks grotendeels tevreden is.
Niet alle besluiten lenen zich voor co-creatie. Soms zijn lichtere vormen van invloed van inwoners meer passend, zoals adviseren, juridische vormen van inspraak of alleen informeren. Maar waar het kan heeft co-creatie wat GroenLinks betreft de voorkeur, zeker als het de directe leefomgeving betreft.
Het komende jaar zal het college drie projecten voorstellen om mee te gaan oefenen. Ook voor de gemeenteraad wordt dit een verandering. De gemeenteraad is gewend om vrij iets te kunnen vinden van plannen die worden voorgelegd. Maar bij goede participatie moet de gemeenteraad nu vooraf duidelijke randvoorwaarden stellen. Als het plan van bewoners daaraan voldoet, zou de gemeenteraad dat moeten waarderen en honoreren. Je moet dus als raad een stapje terug willen doen en dat zal soms lastig zijn, want politici vinden altijd wel iets van plannen. GroenLinks wil vooral dat inwoners een stem kunnen laten horen en zich verantwoordelijk kunnen voelen. We zijn daarom blij met deze nieuwe aanpak.