Nederlandse gemeenten zijn verplicht vluchtelingen maatschappelijke begeleiding aan te bieden en hebben bij de invulling hiervan beleidsvrijheid. GroenLinks/PE is van mening dat het van belang is dat nieuwkomers snel inburgeren en de nederlandse taal leren beheersen, kennis van de samenleving hebben, betaald werk en goede huisvesting vinden. Het blijkt steeds weer dat met name goede beheersing van de nederlandse taal cruciaal is voor het welslagen van integratie en de kans op een volwaardig en zelfstandig bestaan vergroot. Wij zijn van mening dat hoe eerder met taalonderwijs wordt begonnen hoe groter het leerrendement zal zijn. Investeren in voorbereidend onderwijs is zeer belangrijk: Leerlingen kunnen zo op de bij hun competenties passend niveau instromen in het reguliere onderwijs. Er is in het primaire onderwijs voor nieuwkomers een Opvangklas ingericht voor kinderen van groep 3 t/m groep 8. GroenLinks/PE is van mening dat kinderen onder de 6 jaar en boven de 12 jaar ook recht op onderwijs hebben en zo de nederlandse taal leren. Op SGP, D66 en BurgerBelangen na hebben alle partijen in de gemeenteraad onze motie gesteund waarmee deze is aangenomen.

MOTIE Verruiming scholingsaanbod jeugdige asielzoekers (12 november)

Constaterende dat Nederlandse gemeenten verplicht zijn vluchtelingen maatschappelijke begeleiding aan te bieden en dat gemeenten bij de invulling hiervan beleidsvrijheid hebben vindt GroenLinks/PE het van belang dat nieuwkomers snel inburgeren en de nederlandse taal leren beheersen, kennis van de samenleving hebben, betaald werk en goede huisvesting vinden. Het blijkt steeds weer dat met name goede beheersing van de nederlandse taal cruciaal is voor het welslagen van integratie en de kans op een volwaardig en zelfstandig bestaan vergroot. Wij zijn van mening dat hoe eerder met taalonderwijs wordt begonnen hoe groter het leerrendement zal zijn. Investeren in voorbereidend onderwijs is zeer belangrijk: Leerlingen kunnen zo op de bij hun competenties passend niveau instromen in het reguliere onderwijs.

Overwegende dat in Ede door de gezamenlijke schoolbesturen Primair Onderwijs voor nieuwkomers een Opvangklas is ingericht voor kinderen van groep 3 t/m groep 8. Waarbij deze initieel is bedoeld voor kinderen van statushouders en momenteel bestaat uit 3 klassen van gemiddeld 15 leerlingen zien wij dat de Opvangklas momenteel wordt uitgebreid voor kinderen van asielzoekers uit de tijdelijke noodopvang op Kazerneterrein Maurits Noord. De Opvangklas wordt gefinancierd via de bekostigingssystematiek PO (Rijk) en het onderwijsachterstandenbudget (gemeente). Er is geen voorziening getroffen voor het vergoeden van schoolgeld. Gebleken is dat er ook voor de jongere (<6 jaar) en oudere (>12 jaar) kinderen grote behoefte bestaat aan met name taalonderwijs. Voor de jonge kinderen is slechts een speelzaal op de opvanglocatie beschikbaar waar vooralsnog geen taalonderwijs /VVE wordt aangeboden. In geval van statushouders gaan de oudere kinderen naar de Internationale Schakel Klas (ISK) in Arnhem, maar dat is voor de tijdelijke groep niet wenselijk. Er zullen naar verwachting op korte termijn meerdere vluchtelingen worden opgevangen in Ede en deze situatie zal naar onze verwachting nog jarenlang gaan duren.



Wij verzoeken het College om te inventariseren om hoeveel kinderen in de genoemde leeftijdsgroepen het gaat en te borgen dat ook zij het benodigde (taal)onderwijs zullen ontvangen en dat de nuldelijn hier uitdrukkelijk in wordt betrokken. Wij zouden graag zien dat samen met o.a. SWV Gelderse Vallei wordt gestreefd naar een lokale Edese voorziening vergelijkbaar met de ISK in Arnhem welke aansluit bij andere landelijke initiatieven op dit gebied. Indien nodig dient er budget vrij te worden gemaakt uit VVE gelden of de reserve onderwijsachterstanden.