In Ede worden in de komende jaren nieuwe woningbouwprojecten ontwikkeld. De aantallen zullen kleiner zijn dan voorheen. Dit geeft aanleiding goed na te denken hoe toekomstbestendig deze woningen zijn. Hierbij moet o.a. naar de duurzaamheid en de klimaatbestendigheid gekeken worden.

 

Klimaatneutrale toekomst

In de toekomstvisie van GroenLinks/PE moet het energieverbruik laag zijn. De energie wordt zoveel mogelijk duurzaam opgewekt. Bij voorkeur komt de energie uit de directe omgeving van Ede. Zonnepanelen, windmolens, mestvergisters of Bio-energie centrales zijn hierbij prima mogelijkheden.

Concrete stappen met energiebesparing

Een concrete stap om dit ideaal te realiseren is om bij de bouw van nieuwe woningen afspraken te maken over het energieverbruik. De afspraken liggen vast in de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). De gemeente Ede is hierbij ambitieuzer dan de landelijke richtlijnen. Bij de bouw van een enkele woning of een klein aantal woningen is dit prima

Gemeente kijk ook naar duurzame energievoorziening

Bij de planvorming voor een groter project zou er ook aandacht gegeven moeten worden aan de duurzame energievoorziening. Dit staat ook netjes in het klimaatplan van de gemeente Ede. Toen in de gemeenteraad het plan voor de Hof van Keltenwoud aan de orde kwam bleek dat de gemeente dit duurzaamheidsaspect niet had meegenomen. (Of misschien bij voorbaat dacht dat de projectonwikkelaars dit aspect te lastig vinden.) De fractie van GroenLinks/PE heeft gevraagd hier structureel aandacht voor te geven. Het college heeft toegezegd in een notitie aan te geven hoe dit in het vervolg op te pakken.

Wordt vervolgd.