Ook energietoeslag voor studenten in Ede!

In juli van 2022 stelde raadslid Robin Bongers-Karmaoui namens GroenLinks schriftelijke vragen over de energietoeslag. Deze energietoeslag is een regeling om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de sterk gestegen energiekosten. Minister Schouten gaf gemeenten hierbij het advies om studenten uit te sluiten. Een advies dat door veel gemeenten (waaronder Ede) werd opgevolgd, terwijl het volgens GroenLinks discriminerend beleid is. Het geld is bedoeld voor huishoudens die dit nodig hebben en studenten kunnen hier zeker onder vallen. Hen uitsluiten puur omdat ze student zijn, is dus een vreemde regeling. Het college gaf aan dat dit inderdaad niet kan en dat er gezocht werd naar een passend kader om alsnog studenten mee te nemen in de regeling.

Omdat er in oktober op dit vlak nog niets gebeurd was, stelde GroenLinks mondelinge vragen tijdens het vragenuurtje, waar helaas weer vergelijkbaar antwoord op kwam: het college wil op dat moment wel dat studenten ook geld krijgen, maar zien nog niet in hoe.

Dat is inmiddels opgelost! Studenten die in Ede op kamers wonen kunnen sinds 16 januari alsnog energietoeslag aanvragen over 2022. 

GroenLinks is blij om te zien dat, mede door de aandacht die dankzij GroenLinks aan dit onderwerp is gegeven, er nu een oplossing voor studenten is gevonden. We juichen toe dat wethouder Karin Bijl de verantwoordelijkheid pakt die het rijk laat liggen om studenten alsnog te geven waar ze recht op hebben. 

Ben je student en wil je weten wat dit concreet betekent? Kijk op ede.nl/energietoeslag om te zien of jij recht hebt op de toeslag! Afhankelijk van je situatie kun je eenmalig een toeslag van 500 of in sommige gevallen 1300 krijgen als je binnen zes weken een aanvraag indient.