GL/PE is tegen volledige kaalslag op het terrein van de voormalige Elias Beeckman kazerne. Dat zou leiden tot groot verlies van ecologische waarden op het terrein.

Daarom de volgende vragen aan het college tijdens de raadsvergadering van 10 juli 2014.

De antwoorden van 26 augustus zijn erbij geplaatst.

Raadsvragen van raadslid Ellen Out, ingevolge artikel 43 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad

 

Datum: 10 juli 2014

 

Onderwerp: bomenkap voormalige Elias Beeckman kazerne

 

Op 25 juni jl. is een kapaanvraag gedaan voor 165 bomen op het terrein van de voormalige Elias Beeckmankazerne. De kap zou nodig zijn voor het bouwrijp maken van de gronden voor de voorgenomen woningbouw. Vergunningvrije bomen en overige begroeiing zijn reeds verwijderd.

Defensie heeft het betreffende terrein gedetecteerd op explosieven en heeft het inmiddels vrijgegeven aan de gemeente.

 

Kap van deze bomen plus het verwijderen van onderbegroeiing betekent complete kaalslag op dit terrein met vergaande negatieve gevolgen voor de daar levende dieren. Eerder zijn ook bij andere gedeelten van de voormalige kazerneterreinen evenals bij verwante percelen (voormalig MGD gebouw aan de Eikenlaan13) rigoreus alle bomen en begroeiing verwijderd.

 

GroenLinks/PE heeft hierover de volgende vragen aan het college:

 

  1. Zijn er al concrete bouwplannen voor het bewuste projectgebied?
    Ja, de kapaanvraag heeft alleen betrekking op de bomen op dàt deel van de Elias Beeckman waar concrete plannen voor zijn: het oostelijk deelgebied uit de aanvraag waar de eerste fase vrije kavels wordt uitgegeven (EBK4) en het westelijke gebied waar detectie moet plaatsvinden waarna er een wadi (waterinfiltratiebekken) wordt aangelegd en er eennutstracé door het gebied gaat lopen.
    Voor het deel van de Elias Beeckman waar nog geen concrete plannen voor zijn, is nog geen kapaanvraag ingediend.

  2. Is overwogen en onderzocht of het mogelijk is om met name bomen maar ook eventueel andere begroeiing te handhaven?
    Ja, voorafgaand aan de kapaanvraag is er een inventarisatie gemaakt van alle bomen in het projectgebied en is er onderzocht welke toekomstverwachting (gezondheid en veiligheid) elke boom heeft. Uit de inventarisatie en de onderzoeken volgt dat er alleen in het oostelijk deel enkele bomen staan die gekenmerkt worden volgens het beleid als monumentale, waardevolle of toekomst-boom. Monumentale of waardevolle bomen worden in principe ingepast. Voor enkele van deze bomen gaat het niet lukken om ze in te passen en wordt er een herplantplicht opgelegd. In dit oostelijk gebied ligt ook nog een deel waar, net zoals in het totale westelijke gebied, detectie naar explosieven moet plaatsvinden waarvoor de bomen gekapt moeten worden.
    Er is ook gekeken naar de andere begroeiing. De keus is gemaakt om deze niet te handhaven: het levert niet de gewenste kwaliteit op zoals aangegeven in het vastgestelde Beeldkwaliteitsplan (2013). In de plannen voor het gebied wordt ook voorzien in aanplant van andere begroeiing in combinatie met bomen.

  3. Is met projectontwikkelaar dan wel met toekomstige bewoners en met omwonenden gesproken over inpassing van de bouwplannen in de bestaande groenstructuur?
    Met potentiële kopers van vrije kavels wordt gesproken of zij eventueel de hiervoor genoemde bomen op hun kavel willen handhaven. Daarnaast wordt er vanuit het project kazerneterreinen bij kapaanvragen standaard vooroverleg gevoerd met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME). De Algemene Belangenvereniging Ede-Oost (ABEO) wordt door het project voorafgaand aan de publicatie op de hoogte gesteld van de kapaanvraag.

  4. Wordt bij de bomenkap voldoende rekening gehouden met eekhoorns en het broedseizoen van vogels?
    Bij het verlenen van de kapaanvraag is als voorwaarde gesteld dat buiten het broedseizoen gekapt moet worden. Daarnaast is er een quickscan uitgevoerd naar de eekhoorn. In enkele bomen in het westelijke deelgebied zijn eekhoornnesten waargenomen, dit deel is uit de kapaanvraag gehaald. Voor de kap van deze bomen is mogelijk een ontheffing nodig.
    Daarvoor is nader onderzoek naar de nesten nodig. Dit is opgestart met als doel in een later stadium de kapaanvraag in te dienen.

  5. Is het bekend dat het projectgebied ligt in het secundaire leefgebied van de wespendief?
    Ja, dit is bekend. Het heeft geen consequenties voor de kapaanvraag.

  6. Is het college met GL/PE van mening dat de rijke, gevarieerde, groene omgeving van Ede van belang is voor flora, fauna en mens en waar mogelijk beschermd dient te worden?
    Ja, en naar mening van het college wordt dit voldoende beschermd door bestaande wet- en regelgeving.

  7. Zou het college willen nadenken over en meewerken aan een visie waarbij de bestaande groenstructuur wordt gerespecteerd en leidend is voor de bouwplannen?
    In het verleden is al afgewogen op welke manier omgegaan wordt met bestaande groenstructuren. De keuzes die gemaakt zijn, zijn vastgelegd in het door de gemeenteraad vastgestelde Ontwikkelingsplan (2011), Bestemmingsplan (2013) en Beeldkwaliteitsplan (2013). Voor enkele groenstructuren is de keus gemaakt dat deze aangetast worden, andere groenstructuren worden versterkt en er worden enkele nieuwe groenstructuren aangelegd.

 

Wij zien graag uw schriftelijke antwoorden binnen de gestelde termijn van 30 dagen tegemoet.

 

E.T.M. Out