Begin februari heeft de minister van Economische Zaken een pakket maatregelen ter stimulering van duurzame energie naar de Tweede Kamer gestuurd. Zo kunnen bezitters van zonnepanelen een subsidie krijgen voor iedere geproduceerde kilowattuur. De hoogte van de subsidie wordt afhankelijk gesteld van de ontwikkeling van de elektriciteits- en/of gasprijs. Hiermee kan flexibel op de marktontwikkeling worden ingespeeld. De eigenaar van de zonnepanelen heeft de zekerheid dat een 'marktconforme' vergoeding voor iedere Kwh, die aan het net wordt geleverd, wordt betaald. Voorlopige berekening geeft aan dat de zonnepanelen zichzelf in vijftien jaar terug betalen. Een probleem dat zich vaak voordoet bij zonnepanelen is hoe je deze op een verantwoorde wijze aan de dakconstructie kunt bevestigen. Samen met de fractie van de VVD en passend in de visie van de gezamenlijk notitie 'Stip op de horizon' hebben we hier bijgaande raadsvragen over gesteld.
Geachte college,
Onderwerp: Ministeriële Regelingen SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) naar Tweede Kamer
Heel recent stuurde minister van Economische Zaken een nieuwe regeling ter stimulering van duurzame energie naar de Tweede Kamer. Wat opvalt is dat bezitters van zonnepanelen een subsidie kunnen gaan krijgen voor iedere geproduceerde kilowattuur. De hoogte van de subsidie wordt afhankelijk gesteld van de ontwikkeling van de electriciteits- en / of gasprijs. Hiermee kan flexibel op de marktontwikkeling worden ingespeeld. De eigenaar van de zonnepanelen heeft de zekerheid dat een ‘marktconforme’ vergoeding voor iedere Kwh, die aan het net wordt geleverd, wordt betaald. Voorlopige berekening geeft aan dat de zonnepanelen zichzelf in 15 jaar terug betalen.
Op de site ‘www.edehoudtvandetoekomst.nl’ staat dat met subsidie de zonnepanelen binnen de levensduur net kan worden terugverdiend. Met de nieuwe regeling wordt het voor de gebruiker van zonnepanelen in financiële zin alleen maar aantrekkelijker. Probleem dat zich vaak voordoet bij zonnepanelen is hoe deze aan de dakconstructie op een verantwoorde wijze is te bevestigen. Wanneer bij nieuwbouw van woningen al reeds rekening gehouden wordt met de plaatsing van zonnepanelen kan dat bij een definitieve installatie veel kosten schelen. Daardoor wordt voor bewoners en de woningbouwcoöperaties de drempel voor het gebruik van zonnepanelen lager.
Het college heeft keer op keer aangegeven voor de ruimteverwarming voor Kernhem B te kiezen voor warmtepompen. Ondanks toezeggingen van het college om de ruimteverwarming van woningen en de warm tapwater voorziening in een breder perspectief te zullen bespreken is dat er tot op heden niet van gekomen. Ervan uitgaande dat het college volhard in haar standpunt voor warmtepompen pleit het grootschalig gaan toepassen van zonnepanelen voor het installeren van individuele warmtepompen, ergo één elektrische warmtepomp per woning.
Passend in de visie zoals neergelegd in de notitie ‘Stip op de horizon’ willen wij het college, conform artikel 37 van het reglement van orde, de navolgende vragen voorleggen.
1. Ziet het college mogelijkheden om bij de bouw van de woningen in Kernhem B alle woningen geschikt te laten maken voor het op eenvoudige wijze kunnen plaatsen van zonnepanelen op de daken?
2. Zijn er mogelijkheden om voorwaarden te stellen bij het afgeven van een bouwvergunning in het algemeen waarbij aantoonbaar moet zijn dat op eenvoudige wijze zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden?
3. Is het college voornemens om deze voorwaarden te gaan stellen?
4. Is het college bereid met de leverancier van de infrastructuur en de installateurs van de woningen afspraken te maken dat de zonnepanelen op eenvoudige wijze kunnen worden aangesloten op de binneninstallatie en er een elektriciteitsmeter wordt geplaatst die teruglevering aan het net mogelijk maakt.
5. Deelt het college de mening dat door het toepassen van individuele elektrische warmtepompen – per woning één pomp - het voor de toekomstige bewoners financieel extra aantrekkelijk wordt om zonnepanelen te laten installeren?
6. Ziet het college nog andere mogelijkheden om het gebruik van zonnepanelen in Ede verder te stimuleren?
Uw beantwoording zien wij belangstelling tegemoet.
Met vriendelijk groeten,
Alexander Vos de Wael Eric Leltz
Raadslid VVD Groen Links / PE