Het huidige College heeft haar laatste Programmabegroting (2018-2021) met de Raad gedeeld. Alle politieke partijen in de Raad hebben afgelopen donderdag (26 oktober) de mogelijkheid gekregen te reageren. Onze fractievoorzitter, Ellen Out, heeft namens GroenLinks Ede haar reactie gegeven. Via de link kunt u de Programmabegroting 2018-2021 inzien. Lees hieronder meer. 

Er is in deze periode veel goeds gebeurd en ook de vooruitblik naar de komende jaren geeft een positief beeld. GroenLinks Ede heeft veel waardering voor een aantal stappen die het huidige college heeft gezet. Die waardering hebben we ook laten blijken door zoveel mogelijk samen te werken met alle partijen om beleid waar wij achter staan te realiseren. Op de drempel van de verkiezingstijd en strijd dus even dit: namens onze fractie veel dank aan college, raad en ambtenaren voor de zeer prettige en constructieve samenwerking!

Voor de nieuwe raadsperiode hebben we, het zal niet verbazen, ook nog wensen en plannen! Onze fractie heeft daarom een alternatieve begroting in voorbereiding met daarin concrete voorstellen. Deze zullen we in de 2e termijn presenteren en voorleggen aan de raad. De belangrijkste punten licht ik er alvast even uit:

Eerlijk delen. Iedereen hoort erbij
Dat betekent dat iedereen in Ede een fatsoenlijk bestaan heeft. Het minimabeleid in Ede is de laatste jaren flink uitgebreid en behoorlijk ruimhartig maar wij zien nog mogelijkheden tot verbetering. Bovendien zijn regelingen niet genoeg bekend en vinden mensen het vaak ingewikkeld om ze aan te vragen. Het moet digitaal (met DigiD), je moet taalvaardig zijn en de beschikking hebben over een computer. Daarom is het volgens onze fractie ook noodzakelijk dat er gericht wordt gewerkt aan het bestrijden van laaggeletterdheid.

Speciale aandacht willen wij ook voor de schuldenproblematiek. Daar gebeurt nu al veel maar wij denken dat het nog beter kan. Wij onderschrijven de punten in Manifest Schuldvrij en willen deze ook in Ede realiseren.

GroenLinks Ede wil dat gemeente Ede echt werk gaat maken van de regelluwe bijstand. Het huidige bestraffende en daardoor soms verlammende systeem werkt contraproductief. Graag zoeken we daarvoor aansluiting bij de pilot in Wageningen.

Menselijke zorg
Gezondheidszorg draait voor GroenLinks Ede om persoonlijke aandacht en eigen regie, zowel voor cliënten als voor professionele zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers. Er zijn grenzen aan de zelfredzaamheid en participatie. Blijkens het WRR rapport ‘Weten is nog geen doen’ vallen steeds meer mensen tussen de wal en het schip. We zien in het cliëntenonderzoek en de Sociale Monitor dat de problematiek verzwaart en mensen overbelast raken. Tot overmaat van ramp wil het nieuwe kabinet ook nog eens 100 miljoen bezuinigen op wijkverpleging. GroenLinks Ede wil een verdiepend onderzoek naar de knelpunten en naar de maatregelen die nodig zijn om ook in de komende jaren zorg op maat te kunnen waarmaken in Ede. Maatwerk en persoonlijke aandacht blijven leidend en niet het (minder) beschikbare geld.

Tegengaan klimaatverandering
Onze fractie wil graag een Klimaatparagraaf toe voegen aan ieder raadsbesluit: Op deze wijze zetten we het klimaat en milieu centraal bij alles wat we doen. Het tempo waarin we verduurzamen moet flink omhoog om de doelen van Parijs te halen. De gemeente heeft hierin een belangrijke voorbeeldfunctie. Ze kan daarnaast inwoners zoveel mogelijk, ook financieel, helpen bij de noodzakelijke aanpassingen. Vooral informeren en faciliteren, en verwachten dat inwoners het verder wel zelf oplossen, werkt niet snel genoeg. In alles moeten wij uitdragen dat wij in Ede duurzaamheid en klimaatbestendigheid nastreven. Daarom nogmaals een pleidooi om dit prominente thema’s te maken voor het centrum van Ede dat zich daarmee zal onderscheiden van alle andere centra in het land.

Een groene en schone wereld
Het mag duidelijk zijn dat GroenLinks Ede zeer ongelukkig is met het huidige bomenbeleid. En wij niet alleen, getuige de brief deze week in Ede Stad en de reacties daarop. Onze steekproef mbt het afschaffen van de kapvergunning was heel helder. Bijna 90% van de ondervraagden wilde dit niet. We zien tientallen bomen per week verdwijnen en bovendien staan er nog honderden op de nominatie. Wat ons verbaasd is dat op de begroting nu ineens een onderzoek naar de rol van bomen bij klimaatadaptatie staat! Terwijl de waarde van bomen voor het klimaat uitgebreid is aangetoond. Over de andere waarden hebben we het hier maar even niet.

Aandacht voor de natuur en voor biodiversiteit is actueler dan ooit, getuige de alarmerende berichten over de insecten populatie. Maar liefst 75% is verdwenen! Dan kunnen we de regio Food Valley nog zo promoten maar als er straks niets meer groeit houdt het op….Natuureducatie en contact met gezond en eerlijk voedsel zijn broodnodig tegen het teruglopen van kennis en betrokkenheid! Ernstige zorgen maken wij ons ook over de luchtkwaliteit. Onze regio is een van de meest vervuilde van Nederland en Nederland zelf is de vuilste van Europa. GroenLinks Ede zet in op schoon vervoer en minder asfalt; geen vliegverkeer en wél véél fietsverkeer, versterking van het groen en een voortvarende, adequate aanpak van fijnstof langs wegen en in het agrarische gebied.

Directe democratie en initiatieven uit de maatschappij
Burgerparticipatie staat in Ede nog in de kinderschoenen en leidt niet zelden tot frustratie, zowel bij inwoners als bij ambtenaren. GroenLinks Ede wil experimenten met nieuwe vormen van burgerinvloed en burgerbegrotingen, zodat inwoners meer zeggenschap krijgen over hun eigen omgeving. Verenigingen, maatschappelijke organisaties, kunstenaars en culturele organisaties moeten van de gemeente de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. De maatschappelijke waarde die zij hebben moet hierbij centraal staan. Dat de Scouting Jan Hilgers groep, de Popschool, het Poppodium en ook het Akoesticum nog steeds geen goede en/of betaalbare huisvesting hebben, is voor onze fractie onbegrijpelijk! Dit terwijl 1,5 ton wordt uitgegeven voor 1 Wereldvoedseldag en 500.000 per jaar wordt gereserveerd voor het Exposeum (World Art Center!) waarvan haalbaarheid en de meerwaarde voor Ede nog moeten blijken.