Op 12 november 2015 heeft de Edese Raad de motie "Alle Kinderen Meedoen" aangenomen. In die motie wordt, kort gezegd, gevraagd om de regelingen voor gezinnen in de schuldsanering ten aanzien van de kinderen te verruimen en in elk geval maatwerk te bieden. In februari 2016 heeft de Raad van het College een reactie ontvangen. D ebeantwoording was voor een deel helder en afdoende. Echter, PvdA en GroenLinks/PE hebben nog een drietal vragen. Lees hieronder meer.

Raadsvragen van raadslid E.Out van GroenLinks/Progressief Ede en raadslid H.Buikema van PvdA, ingevolge artikel 43 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad. Betreffende de motie ‘Alle kinderen meedoen’ d.d. 12-11-2015. Op 12 november 2015 heeft de Edese gemeenteraad de motie Alle Kinderen meedoen aangenomen. In deze motie wordt, kort gezegd, gevraagd om de regelingen voor gezinnen in de schuldsanering t.a.v. de kinderen te verruimen en in elk geval maatwerk te bieden. Op 12 februari jl. heeft de raad van het College een reactie ontvangen op deze motie. De beantwoording was voor een deel helder en afdoende. Zo wordt een mogelijke verruiming van de maatregelen bij de monitoring van het minimabeleid betrokken, hetgeen onze fracties op de voet zullen volgen. Een ander deel van onze vragen n.a.v. de eerste beantwoording, is in gesprekken met beleidsmakers en mensen uit de praktijk naar tevredenheid beantwoord en/of opgelost.



Er is echter een drietal zaken waar we aandacht voor hebben gevraagd die nog onvoldoende opgepakt zijn of waarvan nog onvoldoende helder is hoe deze aangepakt worden. Omdat genoemde motie aangenomen is om kinderen die buiten hun schuld vanwege financiële problemen niet mee kunnen doen aan voor hen normale maatschappelijke activiteiten, vragen we het volgende:



1. Mensen die in de schuldhulpverlening zitten, gebruik maken van de voedselbank e.d. worden verwezen naar de website 'Bereken uw recht' als ze willen weten voor welke aanvullende gemeentelijke regelingen ze in aanmerking komen. Voor aanvragen moet men inloggen met een DigiD en vrij vroeg in het proces het oorspronkelijke inkomen invullen. Als dit inkomen buiten de grenzen valt waarbinnen de aanvullende regelingen gelden, kan men niet verder met aanvragen en lijkt er dus niet voor in aanmerking te komen. Terwijl mensen in de schuldhulpverlening vaak jarenlang van een veel lager inkomen moeten rond komen dan ze oorspronkelijk verdienden. Ook onze eigen pogingen liepen op niets uit. Een aantal mensen zal na deze ervaring doorzetten en via de gemeente/hun consulent verder zoeken; anderen zullen afgeschrikt worden en het opgeven.

Is het College bekend met deze belemmeringen die een optimale toepassing van het ondersteunende beleid in de weg staan en kan het College toezeggen dat binnen 6 weken het volgende is gerealiseerd?

- de website is zodanig aangepast dat iedereen die recht heeft op bepaalde voorzieningen, deze ook daadwerkelijk digitaal kan aanvragen. 

- tot de aanpassing is gerealiseerd, wordt duidelijk aangegeven dat mensen in een schuldentraject wellicht het aanvraagproces niet succesvol kunnen afronden en voor meer informatie contact kunnen opnemen met de Gemeente en hoe dit dan in zijn werk gaat.

- er wordt altijd duidelijk aangegeven dat maatwerk een mogelijkheid is.



2. Cliënten ervaren dat zij op het Werkplein hun informatie van diverse computersystemen moeten halen. Op de gemeentelijjke computer kunnen zij bijvoorbeeld geen informatie halen van het UWV en andersom. Daarnaast lopen ook niet alle openingstijden synchroon.

Voor cliënten, maar ook voor de vaak vrijwillige budgetondersteuners, is dit een lastige extra hobbel om zaken snel en praktisch aan te pakken. Kan het College toezeggen dat deze problematiek binnen afzienbare tijd (bij voorkeur 6 weken) is opgelost?



3. De laatste vraag betreft het steeds terugkerende aandachtspunt communicatie. We gaan ervan uit dat iedere consulent zich ervan bewust is dat niet alle cliënten de weg weten en van alle regelingen op de hoogte zijn. Toch merken wij in de praktijk dat nog niet iedereen gebruik maakt van regelingen waar hij of zij recht op heeft. Het is een must betrokken medewerkers er blijvend op te attenderen dat voor mensen die dagelijks de financiële touwtjes aan elkaar moeten knopen het leven vaak ingewikkeld is en dat ondersteuning op tal van fronten mogelijk (en wenselijk) is. Kan het College binnen 6 weken de raad informeren op welke wijze betrokken ambtenaren, doorverwijzers, zorgverleners etc. voortdurend  attent worden gemaakt op het belang van het informeren van de doelgrep m.b.t. minimaregelingen?



Graag ontvangen wij de antwoorden op onze vragen binnen de daarvoor gestelde termijn van 30 dagen.