Onderaan de pagina kunt u de hele bijdrage van onze fractievoorzitter in de algemene beschouwingen downloaden en teruglezen. We beperken ons hier tot de hoofdlijnen. 

Er ontstond een levendig debat over wonen. Onze fractie is van mening dat er in de laatste tien jaar veel te weinig is gebouwd voor mensen met een smalle beurs en hier grote achterstanden zijn ontstaan, die snel ingelopen moeten worden. Wethouder Ritsema kon gelukkig melden dat in 2021 maar liefst ruim 700 woningen in de sociale sector in aanbouw worden genomen. Mede door de inspanningen van GroenLinks is in de afgelopen jaren het tempo van de sociale woningbouw fors opgekrikt.

Onze fractievoorzitter vroeg specifiek aandacht en alertheid rondom de jeugdzorg. In het afgelopen jaar heeft de jeugd behoorlijke deuken opgelopen in het sociale leven en is - ondanks de geweldige inzet van het onderwijspersoneel, het onderwijs gaan haperen door de corona-maatregelen. Dit zal niet zonder gevolgen blijven. Wij mogen onze jeugd nooit in de steek laten, zo eindigde een vurig pleidooi van een van onze raadsleden.

Ook vroegen we meer aandacht voor klimaatrobuust bouwen. Een nieuwe wijk moet klaar zijn voor de toekomst, met aandacht voor maatregelen tegen wateroverlast, hittestress, veel groen en bomen. Elke nieuwe wijk die niet op die manier is gebouwd, is een gemiste kans.

Ook pleiten wij voor meer regie en hulp van de gemeente aan bedrijven en inwoners om energie te besparen, gebouwen te verduurzamen en schone energie op te wekken. Het college trekt hier gelukkig nu extra geld voor uit, waardoor we sneller resultaat kunnen verwachten. Dat moet ook, want haast is geboden om ons steentje bij te dragen in het tegengaan van klimaatverandering.

De ontwikkelingen rond de fietsroutes vinden we zorgelijk. Er is veel bezuinigd op het fietsplan, terwijl de fiets in aller vormen steeds meer gebruikt wordt. We willen een evaluatie op het fietsplan, zodat we met het college in debat kunnen over de noodzakelijke stappen die worden genomen. In het najaar zegde het college een gesprek met de raad toe.
Wat wel doorgaat is de doorfietsroute tussen Ede centrum en Wageningen. Het kost veel geld, maar is zeer noodzakelijk. Helaas was het college voornemens om een stuk bij de entree van Bennekom-centrum niet uit te voeren om zo kosten te besparen. GroenLinks wil dat de fietsroute juist bij de entree van Bennekom (een flessehals voor al het verkeer) goed wordt uitgevoerd. Veel fracties zijn het met ons eens. We dienen op 8 juli dus een wijzigingsvoorstel in.