Landelijk was er veel discussie en onduidelijkheid over. De regering zei dat deze compensatie zou worden geregeld voor mensen “rond het bijstandsniveau”. Maar wat betekent dat concreet? Wie heeft er nu recht op die energiecompensatie en wie niet?  

Ons college van B&W heeft op 29 maart de knoop doorgehakt. In Ede hebben we een minima-regeling die mensen tot 130% boven het bestaansminimum voor bepaalde kosten compenseert. Alle huishoudens die binnen die regeling vallen krijgen in Ede de energie-compensatie van € 800 uitgekeerd!

GroenLinks is blij dat de laagst betaalden in onze gemeente nu enigszins geholpen worden in deze moeilijke tijden. Al in september zagen we dit probleem aankomen en hebben raadsvragen gesteld. In november hebben we al – samen met andere partijen – een voorstel ingediend om in de begroting geld hiervoor te reserveren.  Maar het college wilde wachten op duidelijkheid over de landelijke compensatieregelingen. In januari hebben we opnieuw vragen gesteld in de gemeenteraad wanneer Ede tot uitvoering zou overgaan.

En 2 weken geleden hebben we voor de derde keer raadsvragen gesteld om duidelijk te krijgen wat het college in Ede zou gaan doen. Directe aanleiding was de onrust die ontstond door publicaties in Trouw en de Groene Amsterdammer. Daaruit bleek dat de minima veel te weinig steun zouden ontvangen via de landelijke regelingen. Ook het parlement wilde toen een compensatie tot 130% van het bestaansminimum regelen, maar dat wilde de regering niet.

We zijn dan ook blij dat ons gemeentebestuur nu de knoop heeft doorgehakt. Een beter antwoord op onze raadsvragen hadden we niet kunnen krijgen. "De aanhouder wint", zullen we maar zeggen. Maar ook: Gemeentebestuur, onze complimenten!