Zorgen van GroenLinks over plannen voor nieuwe vliegroutes boven Ede worden raadsbreed gedeeld

Vorige week werden de vliegroutes van Lelystad Airport bekend gemaakt. Een van de zuidelijk vliegroutes die in 2019 operationeel wordt, loopt vanaf Zwolle via Apeldoorn, Otterlo naar Ede, Bennekom en over het binnenveld richting Wageningen en Rhenen. Er wordt laag gevlogen op hoogtes van slecht 1800 tot 2700 meter.

GroenLinks maakt zich grote zorgen om de gevolgen van geluidsoverlast voor onze woonkernen, de stiltegebieden in de natuur en het toerisme. Een verzoek van GroenLinks aan het college om direct met andere gemeenten en de provincie te gaan praten over een gezamenlijk standpunt voor betere alternatieven werd door de hele gemeenteraad ondersteund.

Edit 21-7: De staatsecretaris heeft n.a.v. spoedoverleg met ons provinciebestuur een nader onderzoek aangekondigd over de voorgenomen vliegroutes boven Gelderland en Overijssel!

 

Lelystad Airport wordt over anderhalf jaar een dependance van Schiphol. Internationale vakantievluchten (charters) zullen gebruik gaan maken van dit vliegveld. Het gaat in 2019 om zo’n 10000 vliegbewegingen per jaar, maar 4 jaar later is dat opgelopen naar 25000 vliegbewegingen en er is een toekomstige groei voorzien naar zelfs 45000 vliegbewegingen per jaar.

De meeste charters zullen in de zomermaanden de zuidelijke vakantielanden als bestemming hebben en dit vliegverkeer gaat dwars over de Veluwe. Het gaat dan om tientallen toestellen per dag.

Wij maken ons grote zorgen over de leefbaarheid in onze woonkernen (de vlieglijn ligt tussen Otterlo en Harskamp in (op vlieghoogte van 1800 meter) en ligt pal over de nieuwe woonwijken op de kazerneterreinen en het Enkaterrein aan de Oost-kant van Ede (op ongeveer 2700 meter).

Dit kan ook ernstige gevolgen hebben voor de stiltebeleving in onze natuurgebieden en verstoringen geven van het dierenleven. Toerisme is voor velen in onze gemeente een belangrijke bron van inkomsten. Een citaat van een campinghouder in de pers deze week maakt meteen helder wat er op het spel staat

“…als er straks zestig passagiersvliegtuigen per dag overvliegen - op 1800 meter hoogte - dan kunnen ze de hele boel wel sluiten, vrezen ze. ,,Daar ben je dan negen jaar voor bezig, alle investeringen zijn dan voor niets geweest", verzucht Anja“ (AD/De Stentor/Apeldoorn)

GroenLinks roept de Gelderse gemeentebesturen op om de koppen bij elkaar te steken en een gezamenlijk standpunt over deze ontwikkeling in te nemen. Uitgangspunt daarbij is het vermijden van geluidsoverlast en gezondheidsrisico’s voor onze inwoners.

De gemeenteraad van Ede stemde unaniem voor ons voorstel (wat mede werd ingediend door Burgerbelangen en D66). Dat deed de gemeenteraad van Wageningen ook met een zeer ruime meerderheid en we hopen dat alle Veluwse gemeenten zich hier achter gaan scharen.

Hier kun je inhoud van onze motie lezen: