Op 6 maart 2013 was een bijeenkomst voor producenten van lokaal voedsel georganiseerd door Eetbaar Ede in de Molen Concordia. Er was bij de aanwezigen duidelijk steun voor het idee van beter de consument te bereiken, en wilde men graag hulp vanuit de werkgroep bij zaken als marketing en publiciteit. Ook zijn er veel ideeën geopperd voor samenwerking. Er zijn concrete afspraken gemaakt en lijkt er bij de molen zelf een plek te zijn gevonden om echt te gaan beginnen met een streekwinkel annex markt.

Versproducten als kaas, brood, groente en vlees uit de omgeving van Ede. Maar ook lokaal geproduceerde wijn, jam en koekjes. En dat alles te koop onder één dak in het centrum van Ede. Dat is de droom van de initiatiefnemers van werkgroep Eetbaar Ede. Met dit initiatief willen ze streekproducten makkelijk bereikbaar maken voor de inwoners van Ede. Drijvende krachten in de werkgroep zijn Christian Weij, bekend van het cateringbedrijf en pop-up restaurant ‘Puur-E’, medewerkers van de gemeente Ede en geïnteresseerde inwoners van Ede, waaronder ook Judith Klostermann van GroenLinks Ede.


Directe verkoop aan consument in Ede heeft een meerwaarde:

·         Het stimuleert in zorgboerderijen mensen om producten goed te houden, trots te zijn op hun product, cliënten vinden winkel leuk.

·         Niet ver slepen met een product, je eten van dichtbij kunnen halen

·         Mensen kunnen voorlichten, bewust maken, mensen kunnen komen kijken op het bedrijf

·         Hoe verser hoe gezonder

·         Met rechtstreekse afzet krijg je een betere prijs.

Problemen:

·         Voor consument is afstand te groot en producent heeft geen tijd om dit te overbruggen

·         Zorg gaat voor op zorgboerderijen; teeltplan en verkoop komen op de tweede plaats en moeten mensen er soms ’s avonds bij doen.

·         In de zomer is een piek in de groenten en is er tegelijk geen tijd voor een markt.

·         Kwaliteit in vers is hard werken.

·         Bij tussenhandel (iemand die op de markt staat) zal de prijs van het product omhoog gaan

·         Onvoorspelbaarheid klant: wil die meer betalen of niet? In Utrecht en Amsterdam zijn veel hogere prijzen mogelijk dan in Ede.

·         Distributie is duur.

·         Zelf op de markt staan is niet haalbaar. Allemaal een eigen kraam werkt ook niet (te smal assortiment)

·         Groente moet er perfect uitzien, geen kromme komkommer.

Oplossingen:

A: een markt

·         Zaterdagmarkt Ede centrum: dan wel herkenbaar maken met bv strobalen. Als je voor een markt kiest moet dat wekelijks, anders krijg je de loop er niet in.

·         Via het persbericht in Ede Stad hebben zich veel vrijwilligers gemeld die willen helpen met verkopen.

·         Er moet wel elke week een producent bij staan, er is een gezicht verbonden met het product, mensen moetend de verhalen horen. Informatie geven over het bedrijf, oproepen dan mensen zelf een keer gaan kijken.

·         Vlees op een markt moet goed gekoeld worden.

·         Ander model: Een markt is vooral een PR instrument, een manier om klanten naar je bedrijf te halen? Op een aparte plek dus bij de Doesburger molen, bij Kinderboerderij de Oude Hofstee.

·         Andere locaties (Kazerneterrein, Groenhorst college) minder geschikt: geen aanloop.

B: een winkel

·         Voor een vaste winkel zijn de huurprijzen in Ede te hoog; een tijdelijke popup winkel lukte niet omdat alle vastgoed in grootschalige handen is. Kiezen voor de periferie? Dar rijden mensen niet voor om.

·         Samenwerken met een supermarkt? Raak je je marge kwijt, in zorgboerderijen is marge al klein. Het moet wel een franchise zijn zoals Jumbo of C1000

·         Met een streekwinkel kunnen van tevoren afspraken gemaakt worden wat te telen en hoeveel

·         In de zorg worden ook andere producten gemaakt dan voedsel die meegenomen zouden kunnen worden: kaarsen, papier.

·         Naar producten met een meerwaarde streven; bewerkte producten zoals chutney

·         Concordia molen heeft plannen voor een landwinkel; zouden op zaterdag ook kramen bij kunnen. Investeringskosten laag houden door informele afspraken met de producenten. Ideale plek: centraal, dichtbij reguliere markt. Op zaterdag verse producten, door de week houdbare producten in de winkel. Er is al een vergunning voor. Ambiance ook geschikt. Of niet blijven hangen in ambachtelijk, ook hip, bewust?

·         De hippe klant vraagt een breed assortiment

C: Overige opties

·         Rustpunt / horeca combinatie: mensen kopen ook wijn, sap (maar geen 5 kg aardappels)

·         Overkoepelende naam voor samenwerkende bedrijven om herkenbaarheid te vergroten. In het Binnenveld werken nu 7 bedrijven samen

·         SRV bus? Zwaar, avonden werken, breedte assortiment??

·         Streekbox, pakket aanbieden elke week. De Hoge Born is met software bezig waarmee het bedrijf maatwerk pakketten kan leveren.

Hulp bij marketing:

·         Producenten willen daar graag advies en ondersteuning bij

·         Op een website laten zien WAAR de bedrijven zitten

·         Websites per bedrijf verbeteren?

·         Gezamenlijk logo?

·         Er hebben zich mensen gemeld die met een boek en filmpjes bezig zijn over streekproducten

·         De gemeente Ede wil bij marketing helpen; bv met een website, een fietsroute? Citymarketing is bezig met food valley

·         Huis aan huisblad Ede Stad werkt goed; elke week een andere producent voorstellen?

·         Social media gebruiken om producenten in het daglicht te stellen