Op 31 januari, koopavond in Ede, hebben mensen van jongerenorganisatie Dwars en GroenLinks/PE bij een groot aantal winkeliers geïnformeerd óf, en zo ja, op welke wijze zij zich bezig houden met Duurzaam Ondernemen. Als het beeld daarvan positief was, werd een Groene Duim uitgedeeld. En dat was gewoon heel vaak! Gelukkig!
Omstreeks 18:00 verzamelden zich 12 mensen met een duidelijk herkenbare GroenLinks outfit op de Markt in Ede. De helft van GroenLinks/Progressief Ede, en de andere helft bestond uit jeugdige leden van Dwars uit Veenendaal, Ede, Arnhem en Nijmegen.
Het idee achter de actie was, dat we met winkeliers in gesprek gingen over duurzaamheid in winkels. Om hiermee aan de slag te gaan, hadden wij 6 criteria opgesteld met punten die een positief effect hebben op de duurzaamheid van winkels. Wanneer een winkel op 3 of meer van deze punten een ‘+’ scoorde, kreeg de winkel een duurzame duim. Dit is een keurmerk in de vorm van een sticker, waarmee wij laten zien achter de duurzaamheid van de winkel te staan.
Zie hieronder de criteria en onze bevindingen:
-
Zijn er streekproducten verkrijgbaar? Deze vraag is variabel wat betreft streek: bij een opticien was een Nederlandse leverancier van brillen hierbij voldoende, bij een dekbeddenwinkel volstond dons uit Ermelo. Er waren maar weinig winkels die echt veel streekproducten verkochten; niet omdat zij dit niet wilden, maar puur omdat de producten amper in te kopen zijn voor een redelijke prijs.
-
Zijn er duurzame of Fairtrade producten verkrijgbaar? Positieve resultaten! Zelfs bij een kapper worden tegenwoordig (tegen onze verwachting in) geheel biologische producten gebruikt. Bij een kleidingzaak was een speciale productie lijn in Duitsland die duurzame jeans produceerde ook voldoende.
-
Heeft de winkel de deuren dicht, of gebruikt het een “luchtgordijn” om onnodig warmte verlies te voorkomen? De meeste winkels voldeden aan dit criterium. Vooral de kleinere winkels, waar het over het algemeen wat minder druk was, hielden hun deur dicht. Veel grotere winkels hadden ook in de koude wintermaanden hun deur open, maar beschikten wel over een luchtgordijn.
-
Is de winkel geschikt voor een rolstoel? Eigenlijk scoorden alle onderzochte winkels hier positief op. De meesten waren gelijkvloers zonder lastige drempel en een enkeling had een lift.
-
Hebben de ramen (en deuren) dubbel glas? Zeker in de nieuwe gebouwen is dubbel glas standaard, bij de oudere was het niet altijd aanwezig. Een enkele keer troffen we heel dik pantserglas aan, onze handleiding gaf echter niet aan of dit isolerend genoeg was.
-
Wordt er FSC papier gebruikt in de printer? Steeds meer winkeliers hadden geen printer in winkel/kantoor. Die scoorden natuurlijk ook goed.
Wij kregen veel positieve reacties op onze actie. Uiteraard waren er een aantal winkels die geen tijd hadden om met ons in gesprek te gaan omdat klanten voor gaan, waar wij begrip voor hadden. De meeste winkels gingen echter graag met ons in gesprek en namen onze intenties heel serieus. Bij een winkel kregen we zelfs een kopje koffie aangeboden, zodat wij konden wachten terwijl het personeel op zoek ging waar de producten nu precies werden geproduceerd.
De bevindingen die wij hebben gedaan uit de gesprekken zijn optimistisch. Haast alle winkeliers die wij hebben gesproken hielden zich bezig met het onderwerp ‘duurzaamheid’ in hun winkel. Lang niet iedereen voldeed aan alle criteria, maar dit was vooral omdat de maatregel (bijvoorbeeld het verkopen van streekproducten) niet haalbaar was. Ook op andere manieren dan de door ons vastgestelde punten zorgden winkeliers voor duurzaamheid in hun winkels. Zo waren er winkeliers die ons trots lieten zien laatst al hun verlichting te hebben vervangen door LED. Dat moedigen wij natuurlijk aan!
Bij de meeste winkels waar wij langs zijn geweest, hebben wij een duurzame duim kunnen uitreiken. Onze conclusie is dan ook: het is best goed gesteld met de duurzaamheid in de Edese binnenstad!
Voor meer informatie en een uitgebreidere uitleg van de criteria, zie: www.dwars.org/duurzameduim