Landelijk gezien heeft de minister een aantal steden aangewezen om pilot te draaien in het kader van minder regels. Ede is één van de steden die toestemming heeft gekregen pilot te draaien. Om dit te regelen moet een verordening worden opgesteld. De wethouder heeft de ontwerptekst hiervan aan de Raad gestuurd. GroenLinks/PE is van mening dat het verlichten van regeldruk voor ondernemers een goede stap zou kunnen zijn om Ede Centrum weer aantrekkelijker te maken. Echter, de ontwerpverordening is volgebouwd met belemmeringen. Bovendien is in het voortraject wel gesproken met de ondernemers, maar niet met de bezoekers. Terwijl juist de bezoekers ervoor zorgen dat het centrum levendig wordt. Ook gelden er op de zondag andere regels dan op de andere dagen van de week. Iets wat voor GroenLinks/PE onbegrijpelijk is. Naar aanleiding van de ontwerptekst heeft GroenLinks/PE een aantal vragen in de Raad gesteld. Leest u hieronder onze bijdrage.
Pilot Verlichte Regeldruk Ede Centrum
Deze landelijke pilot is in het kader van het Levendig Centrum en komt tegemoet aan de wensen van de ondernemers en aan de constatering dat beleving een belangrijke toegevoegde waarde heeft voor een winkelcentrum. Onze fractie is er een groot voorstander van dat er optimaal wordt geprobeerd het centrum van Ede in leven te houden en zelfs weer vitaal te krijgen. Naar onze mening is het centrum toch nog steeds het hart van een gemeente. Er komt (tijdelijk) meer ruimte voor terrassen, uitstallingen en verkoop vóór de eigen winkel, gezamenlijk gebruik van panden, kleine evenementen en (de betere) straatartiesten. In de proef zijn ook wisselstandplaatsen opgenomen, voor bijvoorbeeld een foodtruck. Doel van deze pilot is meer 'ruimte voor innovatief ondernemerschap en een hogere waardering van bezoekers'. De waardering van consumenten wordt vooral bepaald door kwaliteit van aanbod en service. Dat is dus de corebusiness van een centrum. Beleving is het sausje, maar kan een slechte biefstuk (of vegaburger) niet redden. In het kort gezegd: prima dat er meer ruimte komt voor verrassende en spontane activiteiten, maar laat het niet ten koste gaan van de basis: een goed en samenhangend aanbod.
Een paar punten die ons opvallen:
1. De tekst van de verordening komt nogal krampachtig over en nodigt niet echt uit tot spontane evenementen en activiteiten. Kan de wethouder ons uitleggen waarom er toch weer belemmeringen zijn ingebouwd? Kan niet worden volstaan met vooraf vaststellen van toegestane locaties en tijden waarbinnen activiteiten kunnen plaatsvinden? Eventueel aangevuld met toegestane duur en frequentie. Immers, hoe strikter de regelgeving hoe groter de kans dat een gemeentemedewerker in onzekerheid raakt en er vertraging van de vergunning optreedt. Het lijkt ons dat ondernemers goed zelf kunnen bepalen of een activiteit voldoende kwaliteit en aantrekkingskracht heeft.
2. Dat brengt ons op ons tweede punt: De waardering van bezoekers wordt erg belangrijk gevonden en is natuurlijk zelfs essentieel maar in het voortraject en in de klankbordgroepen zijn zij niet vertegenwoordigd. Zij worden slechts achteraf bevraagd. Dit lijkt onze fractie de omgekeerde weg. Ondernemers zijn degenen die onderwerpen hebben aangedragen voor de pilot. Maar misschien zijn voor de bezoekers heel andere dingen aantrekkelijk dan ondernemers bedenken.
3. Artikel 5b stelt dat straatverkoop niet is toegestaan op o.a. zondag. Dit begrijpen wij niet. Waarom opeens bij straatverkoop deze restrictie? Het lijkt ons dat voor alle activiteiten dezelfde regels zouden moeten gelden en dat automatisch wordt aangesloten bij de nieuwe Edese winkeltijden.
4. Kosten voor de activiteiten en maatregelen worden in 2015 gedekt uit het budget Levendig Centrum en in 2016 uit het Investeringsfonds Impuls Ede. Totaal 77.500,-. Welke activiteiten worden hier bedoeld? Wij nemen aan dat de flitsevenementen etc. worden bekostigd door de ondernemers zelf. De gemeente faciliteert alleen. Toch?