In de diverse media hebben wij de afgelopen weken kunnen lezen dat ProRail voornemens is de spoorovergang Wildzoom, onderdeel van de Valleilijn, te sluiten. ProRail zou dit van plan zijn vanwege een aantal binnengekomen meldingen van bijna-ongelukken en omdat dit financiëel de "beste" oplossing zou zijn. GroenLinks/Progressief Ede heeft hierover vragen gesteld in het College. Lees hieronder onze bijdrage.
Raadsvragen van het raadslid Ellen Out, fractie GL/PE, ingevolge artikel 43 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Ede.
Binnengekomen d.d. 13 oktober 2015
Onderwerp: Sluiting spoorwegovergang Wildzoom
In de diverse media hebben wij de afgelopen weken kunnen lezen dat ProRail voornemens is de spoorovergang Wildzoom, onderdeel van de Valleilijn, te sluiten.
De argumentatie hiervoor is twee-ledig:
1. er is een aantal meldingen binnengekomen van bijna-ongelukken
2. overwegende de financiële afweging schijnt dit de “beste” oplossing te zijn
Over bovenstaande heeft onze fractie de volgende vragen:
1. Het overwegenbeleid dat wordt uitgevoerd door ProRail voorziet in een 'nee, tenzij-principe'. Dit houdt o.a. in dat er geen overwegen met een recreatieve functie (meer) worden opgeheven, tenzij analyse aantoont dat niet afsluiten grote veiligheidsrisico's met zich meebrengt. (CROW-publicatie nr. 299: Barrièrewerking van lijninfrastructuur). Is bij het College bekend of een dergelijke analyse is uitgevoerd en zo ja, wat is hiervan de uitkomst? Zo nee, kunnen wij deze analyse alsnog tegemoet zien? Daarin zien wij o.a. graag terug de aantallen, frequentie en aard en omstandigheden van de bijna-ongelukken in de afgelopen 5 jaar.
2. Is rekening gehouden met het feit dat het zo veel mogelijk in stand houden en verbeteren van kruisende routes voor fiets- en wandelverkeer centraal dient te staan in de besluitvorming?
(Zie de inspanningsverplichting die is opgenomen in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van de Rijksoverheid (2012, Ministerie I&M) welke geldt voor alle beheerders van wegen, spoorwegen en vaarwegen).
3. Is onderzocht hoe vaak en door wie gebruik wordt gemaakt van deze overweg? De procedure om barrièrewerking tegen te gaan is dat ProRail, bij voorgenomen besluiten, altijd advies inwint bij recreatieve belangenorganisaties. Is het bij het College bekend of in dit kader overleg is geweest met bijv. de Stuurgroep Infrastructurele Barrièrevorming (een landelijk samenwerkingsverband van het Wandelplatform, het Landelijk Fietsplatform en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) dan wel met een lokale representant van deze doelgroepen (zoals de Fietsersbond)?
4. De afsluiting van de Wildzoom zal negatieve gevolgen hebben voor o.a. (recreatieve) fietsers. Vorig jaar heeft de raad een motie aangenomen om het fietsgebruik in de gemeente Ede te stimuleren en het fietsnetwerk te verbeteren. Hoe rijmt het College de afsluiting van de overweg met deze ambitie?
5. De gemeente Ede heeft afgelopen jaren veel energie en geld geïnvesteerd in het uitbreiden van de wandel- en fiets mogelijkheden op het landgoed Kernhem en dan met name in het gebied direct aansluitend op deze spoorovergang. Was het niet te voorzien geweest dat hierdoor het gebruik van de overgang zou toenemen en dat als gevolg daarvan de genoemde problemen zouden gaan optreden?
6. Kan het College aangeven of er andere oplossingen zijn overwogen voor de kennelijke veiligheidsproblemen bij de Wildzoom en welke deze dan zijn? Zo ja, is het College voornemens deze alternatieven (met hun afwegingen) aan de raad voor te leggen?
7. Voor de aanpak van de totale Valleilijn van station Ede-Wageningen tot Barneveld Noord is 23 miljoen euro begroot. Dit plan behelst verdubbeling van het spoor en beveiliging van alle overwegen met bomen. De schatting (in de media) van de kosten voor het aanbrengen van spoorbomen bij de Wildzoom, loopt uiteen van 750.000 - 1,5 miljoen euro. Is dit volgens het College een reële schatting? Zo, ja kan het College dit met een specificatie van de kosten illustreren?
8. In 1 krantenbericht lezen we dat de kosten voor omlegging voor rekening zijn van ProRail. Kan het College dit bevestigen? En betreffen deze kosten ook het omleggen van het klompenpad, aanpassingen aan de beplanting, de organisatiekosten van de avondvierdaagse, etc.? Als inderdaad blijkt dat ProRail de kosten voor haar rekening neemt, in hoeverre zou zij dan ook meebetalen aan eventuele alternatieven?