Door het rijk is in samenwerking met de netbeheerders een programma ‘Uitkoop en verkabeling Hoogspanningsleidingen’ opgesteld. Binnen bebouwd gebied wordt uitgegaan van ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen. Overwegende dat er rond een bovengrondse hoogspanningsverbinding een magneetveld aanwezig is en dit magneetveld bij het ondergronds aanbrengen van de leiding teruggebracht wordt van een strook van 80 meter aan alle kanten van de leiding naar een strook direct boven de leiding (ca. 5 meter). De veldintensiteit binnen deze strook is nadrukkelijk hoger dan de intensiteit over de 80 meterzone. Bij de bepaling van het tracé zal hiermee rekening worden gehouden. De afstand van 80 meter wordt door het RIVM gehanteerd als indicatieve zone rond hoogspanningsleidingen. Het Kennisplatform (RIVM, TNO, KEMA, de GGD'en, Agentschap Telecom en ZonMw.) constateert dat de epidemiologische onderzoeken aanwijzingen geven voor een samenhang tussen een verhoogde kans op kinderleukemie en wonen in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen en het Kabinet Balkenende heeft destijds het volksgezondheidsaspect (leukemie bij kinderen tot 15 jaar) als beleidsmotief gehanteerd om in nieuwe situaties hoogspanningsleidingen ondergronds te brengen en heeft daarmee het belang van ondergrondse aanleg in bestaande situaties erkend. Deze motie is gezamelijk door GroenLinks/PE, ChristenUnie, CDA, BurgerBelangen en PvdA ingediend. De motie is aangenomen.
Motie "Ondergronds brengen van hoogspanningslijnen in Ede" (12 november)
Door het rijk is in samenwerking met de netbeheerders een programma ‘Uitkoop en verkabeling Hoogspanningsleidingen’ opgesteld. Binnen bebouwd gebied wordt uitgegaan van ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen. Overwegende dat er rond een bovengrondse hoogspanningsverbinding een magneetveld aanwezig is en dit magneetveld bij het ondergronds aanbrengen van de leiding teruggebracht wordt van een strook van 80 meter aan alle kanten van de leiding naar een strook direct boven de leiding (ca. 5 meter). De veldintensiteit binnen deze strook is nadrukkelijk hoger dan de intensiteit over de 80 meterzone. Bij de bepaling van het tracé zal hiermee rekening worden gehouden. De afstand van 80 meter wordt door het RIVM gehanteerd als indicatieve zone rond hoogspanningsleidingen. Het Kennisplatform (RIVM, TNO, KEMA, de GGD'en, Agentschap Telecom en ZonMw.) constateert dat de epidemiologische onderzoeken aanwijzingen geven voor een samenhang tussen een verhoogde kans op kinderleukemie en wonen in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen en het Kabinet Balkenende heeft destijds het volksgezondheidsaspect (leukemie bij kinderen tot 15 jaar) als beleidsmotief gehanteerd om in nieuwe situaties hoogspanningsleidingen ondergronds te brengen en heeft daarmee het belang van ondergrondse aanleg in bestaande situaties erkend. Hoogspanningslijnen verhinderen woningbouw terwijl ondergrondse aanleg dat juist wel mogelijk maakt.
Wij constateren dat zich in diverse woonwijken en industrieterrein in Ede hoogspanningslijnen bevinden boven en rond woningen, scholen, een kinderboerderij en diverse kantoorgebouwen. In Ede bevinden circa 693 woningen zich binnen 0 - 50m van de kabels terwijl er 774 woningen zijn die tussen de 50 - 100m van de hoogspanningskabels gevestigd zijn. Op basis van een gemiddelde huishouden-grootte (in NL 2,2) gaat het hier om ongeveer 2000 inwoners die dit direct betreft. Bovengrondse hoogspanningslijnen vormen een gevaar voor de volksgezondheid en maken een inbreuk op gevoelens van welzijn en leefbaarheid voor aan- en omwonende burgers. Bovengrondse hoogspanningslijnen brengen de veiligheid van aanwonende burgers bij calamiteiten en/of extreme weersomstandigheden in gevaar. Het ondergronds aanbrengen van hoogspanningslijnen is ook uit esthetisch oogpunt wenselijk. Er is sprake van stapeling van risico’s. Diverse colleges en provincie voeren al jaren overleg over ondergrondse verkabeling. De landelijke overheid is bereid om het ondergronds aanbrengen van deze hoogspanningslijnen mee te financieren, waarmee een begin wordt gemaakt in 2017. Gezien de landelijke ontwikkelingen is het nu de tijd om hierop actie te ondernemen.
Wij verzoeken het college om nader te onderzoeken hoe de bovengrondse hoogspanningslijnen boven Ede op de kortst mogelijke termijn na invoering van de rijksregeling ondergronds kunnen worden geplaatst door voor de benodigde dekking o.a. gebruik te maken van de meeropbrengsten van de in te voeren precariobelasting.