GroenLinks wil een gemeente Ede …

… waar eerlijk delen en zorg voor elkaar vanzelfsprekend is

… waar we samen werken aan een groene, schone en gezonde omgeving

… waar we in zo hoog mogelijk tempo werken aan het tegengaan van klimaatverandering.

We zoeken daarbij naar verbinding in onze samenleving. Voor GroenLinks hoort iedereen erbij we zoeken samen naar oplossingen voor problemen. Met die uitgangspunten in het hoofd kijken we naar de programmabegroting 2018-2021. GroenLinks wil op een aantal belangrijke punten verandering in de koers van het huidige bestuur. Om dat duidelijk te maken hebben we deze alternatieve begroting gemaakt.

 

Welke verandering is er dan nodig?

In de laatste begroting 2018-2021 legt het college van B&W uit hoe het collegeprogramma van de CU-CDA-GB-D66-PvdA-coalitie verder vorm krijgt en wat dat kost. Er gaan gelukkig veel dingen goed in Ede. GroenLinks Ede heeft waardering voor een aantal stappen in de goede richting, die het huidige college in de afgelopen periode heeft gedaan. Die waardering hebben we ook laten blijken door op die punten constructief samen te werken met alle partijen, maar voor de komende raadsperiode willen we dat een aantal bakens worden verzet.



We willen

  • dat alle mensen met een bestaansminimum in Ede een fatsoenlijk bestaan kunnen blijven opbouwen. We willen zorgen voor betaalbare woningen, regelluwe bijstandsregelingen, effectiever armoedebeleid, en het actief voorkomen en bestrijden van schuldensituaties.
  • dat mensen professionele zorg blijven krijgen, die nodig is wanneer ze niet zelfredzaam zijn. Maatwerk en persoonlijke aandacht blijven leidend en niet het (minder) beschikbare geld.
  • dat maatregelen tegen klimaatverandering centraal komen te staan in ons beleid en dat het veranderingstempo fors omhoog gaat. De gemeente heeft volgens GroenLinks daarin een belangrijke voorbeeldfunctie. Ze zal inwoners - waar mogelijk – helpen bij de noodzakelijke aanpassingen (ook financieel). Het beleid van vooral informeren en faciliteren, terwijl dan verwacht wordt dat inwoners het verder wel zelf gaan oplossen, werkt niet snel genoeg.
  • dat het gemeentebestuur sterk inzet op schone lucht, een schone omgeving en versterking van het groen, dus willen we: een sterke verschuiving naar schoon vervoer en minder asfalt; geen vliegverkeer, maar meer fietsverkeer; versterking van het groen in plaats van vrije bomenkap; en een adequate aanpak van fijnstof langs wegen en in het agrarische gebied.
  • dat de communicatie met onze burgers sterk wordt verbeterd, in plaats van de tijd- en geldverslindende citymarketing. We willen experimenten met volwaardige vormen van burgerinvloed en burgerbegrotingen, zodat burgers meer zeggenschap krijgen over hun eigen omgeving.

In deze alternatieve begroting 2018-2021 geven we per onderdeel aan welke budget-wijzigingen GroenLinks daarvoor nodig vindt en hoe we die willen financieren. Verbinding hoort ook onderdeel te zijn van onze bestuurscultuur. We hopen deze koers dan ook in goede samenwerking met andere raadsfracties te kunnen realiseren.



Via de link onder dit artikel kunt u onze alternatieve begroting inzien/lezen. Wij nodigen u uit op onze facebook-pagina te laten weten wat u van onze alternatieve begroting vindt.

Hieronder kunt u deze begroting downloaden: