Op 18 juli stelde de gemeenteraad de perspectiefnota vast voor de komende vier jaar. Daarin staat op hoofdlijnen beschreven welke dingen het college van B&W in de komende jaren wil gaan doen en hoeveel geld daarvoor nodig is.
De discussie draaide in de afgelopen weken vooral om de bedachte oplossingen voor de enorm opgelopen tekorten in de zorg en de jeugdhulpverlening (ongeveer 10 miljoen). Wij konden instemmen met het voorstel op twee punten na. Wij wilden geen eigen bijdrage invoeren voor de thuisondersteuning voor mantelzorgers. Een voorstel van CU, wat wij mede hebben ingediend, om deze bijdrage te schrappen is aangenomen. Ook dienden we een voorstel in om verslechtering van het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs te voorkomen. De meerderheid van de raad wilde echter eerst uitwerkingen zien en pas in het najaar besluiten.
Maar ook het World Food Center houdt de gemoederen bezig. Er zijn bij veel partijen zorgen over de hoge kosten voor de ontwikkeling. Er zijn nog zoveel vragen te beantwoorden dat het college daar wat langer voor nodig heeft. In september wordt er verder over vergaderd.
Een GroenLinksmotie werd aangenomen, waarin het college werd opgeroepen om samen met andere Gelderse gemeenten protest aan te tekenen bij het rijk over het jaarlijkse gejojo met financiering van gemeente-taken. We pleiten voor meer continuïteit in de geldstromen. Gemeenten komen door onverwachte kortingen in problemen en krijgen hun begrotingen niet meer rond.
Verder hebben we de volgende moties en amendementen mede-ingediend:
- Diversiteit in de zorg (PvdA),
- Betere sturing op vermindering van wachttijden voor sociale huurwoningen (DKE),
- Minder kostenstijging afvalstoffenheffing door dividend van de ACV structureel in te zetten (VVD),
- Structurele ondersteuning van de voedselbank (PvdA).
De eerste drie zijn aangenomen. Wij vonden het triest dat de motie over voedselbank met 18 stemmen voor en 19 tegen is verworpen. Wij vinden het een basisvoorziening, waar de gemeente verantwoordelijkheid voor moet nemen. De wethouder heeft wel beloofd om de voedselbank “linksom of rechtsom” voor Ede te behouden. Wij hadden liever “linksom” meteen een beslissing gezien.
Ook hebben wij de motie gesteund voor groene gevels en daken op gemeentelijk vastgoed (SGP) en zijn we blij met toezeggingen van de wethouder om de raad op korte termijn te informeren over de aanpak fijnstof en stikstof en ons direct te betrekken bij de verdere ontwikkeling van maatregelen op dit belangrijke onderwerp.
(verder uitleg zal komende dagen nog hieraan worden toegevoegd) >>