We werken aan een open samenleving waar niet in wordt gediscrimineerd. 
Discriminatie betekent uitsluiting en heeft directe gevolgen voor maatschappelijke acceptatie, kansen en bestaanszekerheid. We willen een open samenleving waarin niet wordt gediscrimineerd op afkomst, fysieke of mentale staat, overtuiging, gender, seksuele geaardheid, leeftijd, inkomen of opleiding. Een samenleving waarin iedereen vrij zichzelf kan zijn. In onze diverse Edese samenleving is dat helaas nog niet voor iedereenvanzelfsprekend.

Voor de LHBTIQ+-ers in onze gemeente hebben we - samen met andere partijen - ervoor gezorgd dat Ede in 2021 is uitgeroepen tot “Regenbooggemeente”. Er wordt nu actief gewerkt aan volledige acceptatie in Ede. We hebben in onze samenleving ook veel te maken met (institutioneel) racisme, discriminatie van vrouwen en leeftijdsdiscriminatie (Mensen boven de 45 kunnen het bijvoorbeeld heel moeilijk krijgen om hun baan te behouden of bij verlies van werk, blijkt het moeilijk om opnieuw werk te krijgen).

We willen dat de gemeente in al haar handelen het goede voorbeeld geeft. Ook kan de gemeente haar positie als subsidiegever of opdrachtgever gebruiken om maatschappelijk gewenst gedrag in andere organisaties te bevorderen. GroenLinks zal zich hardmaken voor om die voorbeeldfunctie, waar mogelijk in te zetten.

we repeat what we don't repair

Herdenken kan ons helpen om via verhalen uit de geschiedenis meer onderling begrip te krijgen. De verhalen vertellen de vreselijke gevolgen van denken in termen van ongelijkwaardigheid tussen mensen, zoals de massamoorden tijdens de 2e wereldoorlog, waardoor in Nederland bijna 200.000 doden te betreuren waren en in het toenmalig Nederlands Indië zelfs 4 miljoen slachtoffers, waarna in de periode na de capitulatie van Japan een periode van angst en geweld volgde. Ook het koloniale verleden van Nederland en onze rol in de slavernij laat tot op de dag van vandaag zijn sporen na in onze samenleving. 
Herdenken zal het besef levend houden dat vrijheid en verbinding niet vanzelfsprekend zijn maar alleen kunnen bestaan als wij het handelen vanuit gelijkwaardigheid dagelijks in praktijk brengen.

Wat gaan we de komende 4 jaar veranderen voor een open samenleving waarin niet wordt gediscrimineerd.

  • Discriminatie actief bestrijden en desnoods juridisch of bestuurlijk aanpakken.
  • De gemeente licht al haar programma’s en beleid door op institutioneel racisme en wijzigt dit zo nodig.
  • Begrip en contact tussen mensen met verschillende achtergronden bevorderen door verbindende activiteiten uit de samenleving actief te ondersteunen.
  • De subsidieregels zo aanpassen dat een meer diverse groep er gebruik van kan maken.
  • Bezien in hoeverre wijkgebonden schoolkeuze kan worden gestimuleerd via betere informatie over de kwaliteit van de wijkscholen, waarmee segregatie kan worden tegengegaan.
  • In overleg met de scholen bezien of aanvullende maatregelen wenselijk zijn om te helpen onderwijsachterstanden, die tijdens de Coronaperiode zijn verergerd, geleidelijk in te lopen.
  • We zien er de komende jaren op toe dat het gemeentebestuur - in overleg met de regenboogorganisaties in Ede - concrete stappen onderneemt (in lijn met de keuze om Regenbooggemeente te zijn) om te bevorderen dat iedereen zich, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit, in Ede welkom en veilig kan voelen.
  • Inwoners actiever betrekken bij herdenkingen om zo belangrijke verhalen over de vreselijke gevolgen van ongelijkwaardigheid uit het verleden bekendheid te geven en levend te houden.
  • De gemeente heeft een voorbeeldfunctie in al haar handelen en zorgt dus ook als werkgever dat haar organisatie een afspiegeling is van onze samenleving en tevens een actief beleid voert om de kwaliteiten van oudere werknemers zo lang mogelijk te benutten.