Het wordt steeds duidelijker dat een aantrekkelijke en goed ingerichte openbare ruimte, die lopen, fietsen, bewegen en spelen stimuleert, sterk bepalend is voor een gezonde levensstijl. Wie bovendien in een groene omgeving leeft, voelt zich gezonder en bezoekt minder vaak de huisarts, zo blijkt uit onderzoek. 

Het belang van schone lucht heeft in onze gemeente veel te weinig aandacht. Niet veel inwoners realiseren zich dat die luchtkwaliteit in onze gemeente niet altijd goed is, waardoor mensen hier gemiddeld een jaar korter leven dan gemiddeld in Nederland. Dat wordt deels bepaald door te veel fijnstof en methaan in onze lucht (zie hfds 4).  
De meest directe bron van luchtvervuiling in onze woonwijken is houtstook, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van alle wijkbewoners, zeker voor de (grote) groep bewoners met astma, COPD en hartproblemen. Wij willen daarom dat de gemeente houtstook actief gaat ontmoedigen. Ook staan er 2 biomassacentrales pal naast woonwijken, terwijl die zo snel mogelijk moeten worden voorzien van de meest optimale filtersystemen. 

Door schoon vervoer kan de luchtkwaliteit in woonkernen verder verbeteren. Snelheidsverlaging en de omslag naar elektrische personenauto’s zal hier een steeds belangrijker bijdrage aan gaan leveren. Sinds kort zijn de vervuilende dieselbussen vervangen door elektrische. Wij willen dat de volgende stap wordt dat ook de bevoorrading van winkels wordt vervangen door vervoer, zonder uitlaatgassen. Tot slot willen we maatregelen om het toenemend verkeerslawaai in onze gemeente te verminderen.  

Bodemvervuiling kan woonwijken bedreigen, zoals vervuiling van de voormalige ENKA-fabriek die zich in het grondwater bevindt onder de wijken Maandereng en Rietkampen. Deze vervuiling dreigt zich te verplaatsen naar het natuurgebied van het Binnenveld. Hier dient zo snel mogelijk te worden aangepakt.

Wat gaan wij de komende 4 jaren veranderen voor een gezonde woonomgeving

  • Houtstook (kachels, buitenstook) wordt ontmoedigd in het belang van de gezondheid van alle wijkbewoners, door middel van actieve voorlichtingscampagnes + stookverbod bij risico-alerts van het RIVM.
  • De gemeente zorgt voor bemiddeling en handhaving in woonstraten, waar stookgedrag tot aantoonbare directe gezondheidsrisico’s leidt. Zonodig moet tegen ongewenst stookgedrag worden opgetreden.
  • Er komt een subsidie-regeling voor filtersystemen in schoorstenen.
  • Biomassacentrales moeten worden voorzien van optimale filtersystemen om de bewoners te beschermen tegen gezondheidsrisico’s van uitstoot. De gemeente moet dit als voorwaarde stellen voor de verdere ontwikkeling van het warmtenet.
  • We willen dat de gemeente schoon vervoer maximaal faciliteert door goede fietsvoorzieningen en veilige fietsroutes in en tussen wijken, en voorzieningen op comfortabele loop en fietsafstand van de woonstraten.
  • Snelheidsverlagingen van het autoverkeer (op korte termijn) en elektrificatie van het autoverkeer (op middellange termijn) dragen bij aan het terugbrengen van de uitstoot van autoverkeer in de woonwijken.
  • Waar intensiteit/snelheid van autoverkeer veel verkeerslawaai veroorzaakt in aanliggende woningen willen we snel oplossingen door meer afstand te creëren (versmalling rijvlak) en/of snelheidsverlaging.
  • Waar luchtvervuiling bedreigend is voor de gezondheid van wijkbewoners, moet de gemeente prioriteit geven aan oplossingen hiervoor. Particulier vuurwerk wordt vervangen door centrale vuurwerkshows of andere alternatieven.
  • Wij verzetten ons tegen laagvliegroutes en opening van Lelystad Airport, omdat dit onacceptabele gevolgen heeft voor woongenot, werkgelegenheid (recreatie) en gezondheid van onze inwoners (slecht voor klimaat, zorgt voor veel geluidsoverlast, fijnstof en stikstofneerslag)