Ons gezamenlijk energieverbruik daalt gelukkig, maar in een te langzaam tempo (Het huidige doel is 1% per jaar). Dat tempo moet minstens naar 3% per jaar. Om dat te halen, willen we het isoleren van onze huizen aanzienlijk versnellen. We stimuleren krachtig het gebruik van energiezuinige apparaten, zuinige verlichting, hergebruik van warmte etc. De noodzaak van besparen wordt steeds groter nu blijkt dat ons energienet de grote stroomvraag niet meer aankan. Het bespaart bovendien geld voor inwoners en bedrijven.

Bij energiebesparing in bedrijven, winkels en kantoren kan qua besparing veel vooruitgang worden geboekt. Het accent lag in de afgelopen jaren op de handhaving van landelijke regelgeving. Maar net zoals voorlichting en stimulering van maatregelen in de gebouwde omgeving door de gemeente is opgepakt, moet dit nu ook voor bedrijven gebeuren.

Circulair werken (afval hergebruiken als grondstof) kan voor grote besparingen zorgen. Als we doorgaan met onze “nemen-gebruiken-wegdoen-maatschappij” hebben we in 2050 bovendien 3 planeten nodig om onze maatschappij gaande te houden. Dat kan uiteraard niet. In heel Europa wordt daarom gewerkt aan hergebruik van grondstoffen. In Ede is ons afvalsysteem voor particulieren helemaal gericht op scheiding van afval, zodat dit weer opnieuw kan worden gebruikt. Er zijn ook al bedrijven die al op die basis proberen te werken en we ontwikkelen op dit moment het eerste circulaire bedrijventerrein.
Maar de rol van de gemeente was tot nu toe beperkt. We willen daarom dat de gemeente ook hier een voorbeeldfunctie neemt en bedrijven gaat helpen om
circulaire bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Dat is zowel voor bedrijven als voor de samenleving een win-win situatie.

Wat gaan de komende 4 jaar veranderen voor meer energiebesparing en hergebruik:

  • De gemeente vervangt het eigen wagen- en machinepark versneld met vervoersmiddelen met schone motoren. 
  • De gemeente maakt een plan om zelf zoveel mogelijk circulair te gaan werken, en hanteert bij inkoop ook duurzaam materiaal, gebruik van emissieloze machines, schone transportmiddelen en circulairiteit (stimuleren van verspilling van afval) als norm. 
  • De gemeente gaat bedrijven helpen en stimuleren om circulaire bedrijfsmodellen te ontwikkelen. In de komende bestuursperiode moet hiervoor een plan komen.
  • Openbare verlichting wordt versneld van LED voorzien en we gaan onnodig gebruik van openbare verlichten tegen door aanleg van smartgrids (verlichting uitgeschakelen als er geen verkeer is).
  • Adviseren en ontzorgen van inwoners en bedrijven wordt uitgangspunt.
  • Verwarmen en verlichten van lege kantoorgebouwen, open winkeldeuren in de winter, energieverslindende terrasverwarming, elektronische reclameborden etc. willen we sterk ontmoedigen.