Te vaak bepalen het inkomen en de opleiding van je ouders, je afkomst en de buurt waar je woont, de kansen die je krijgt. Het is belangrijk dat we zicht krijgen hoe dat in onze gemeente precies in elkaar zit.

1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede, waardoor er te weinig geld is voor eten, kleding, meedoen op school, sport, vieren van je verjaardag etc. Dat is een landelijk cijfer, maar het beeld in Ede wijkt daar weinig vanaf. Voor kinderen kan armoede een desastreus effect hebben op hun gezondheid en hun geestelijke en sociale ontwikkeling, en daarmee voor latere kansen in onze samenleving. Wij willen dat onze gemeente al het mogelijke doet om die negatieve effecten zo klein mogelijk te maken.  
De gezondheid van veel inwoners loopt geleidelijk achteruit door een ongezonde leefstijl, waardoor in onze gemeente ruim 40% van de mensen te zwaar is en de meerderheid op steeds jongere leeftijd chronische aandoeningen ontwikkelt. Het beleid rond preventie door bewegen, gezond eten, tegengaan van alcohol-gebruik en van roken op jonge leeftijd moet hoge prioriteit krijgen, om zo de nieuwe generaties zo gezond mogelijk op te laten groeien.

In de omgeving waarin kinderen opgroeien kan de gemeente zorgen voor een positief aanbod voor bewegen (wijkspeeltuinen, toegang tot sportverenigingen), cultuuronderwijs, toegang tot de bibliotheek, zwemonderwijs, voorlichting over goede voeding, natuuronderwijs etc. 

GroenLinks wil de jeugdhulpverlening verder verbeteren nu onze financiën onder controle zijn gebracht en de budgetten via het rijk zijn verruimd. Het is immers onacceptabel dat kwetsbare jongeren maanden op een wachtlijst staan omdat hulpverleners de vraag niet aankunnen. Dat is extra van belang nu de corona-maatregelen allerlei belemmeringen hebben veroorzaakt voor de ontwikkeling van onze jeugd. We mogen onze kinderen en jongeren nooit in de steek laten. Al onze kinderen verdienen een goede start in het leven. We hebben het geld ervoor; laten we in Ede dit met elkaar mogelijk maken! 
Marktwerking in de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdzorg is daarbij onwenselijk. Het moet draaien om het belang en welzijn van onze kinderen en jongeren en niet om verdienmodellen van de aanbieders.  
We willen dat de gemeente al haar mogelijkheden benut om de onwenselijke effecten daarvan tegen te gaan. 

En dit willen de komende 4 jaar veranderen voor kansengelijkheid en een gezonde en sterkte start voor onze jeugd:

  • Aansluiten bij landelijke preventieprogramma’s voor overgewicht, roken en alcoholmisbruik bij jeugdigen 
  • Stimuleren en mee-financieren van projecten gezond voedsel op scholen, met een bezoek aan het WFC als gratis aanbod voor onze scholen.
  • Speeltuinen in wijken dagen kinderen uit tot gezond bewegen. Aanleg en onderhoud mag niet afhankelijk zijn van Ede-Doet-bonnen, maar wordt een basisvoorziening in elke wijk. 
  • Uitsluiting stoppen van kinderen voor school- sport en culturele activiteiten als gevolg van armoede. Alle beschikbare (rijks-)regelingen en lokaal armoedebeleid benutten om financiële steun te geven. Dit geldt zeker voor gezinnen op het bestaansminimum met kinderen in het voortgezet onderwijs. 
  • We stimuleren sportclubs, dans, muziek en theaterscholen tot ontwikkelen van talentprogramma’s. 
  • Zoveel mogelijk studieplekken in scholen, bibliotheken, buurthuizen e.d. realiseren om rustige ruimte te bieden aan scholieren en studenten, die thuis geen eigen werkplek hebben. 
  • Adequate ruimte voor Astrant realiseren om het creatieve aanbod voor jongeren goed te verankeren.
  • Buurthuizen en bibliotheken samen verantwoordelijk maken voor een beter wijkaanbod voor jongeren in overleg met andere verenigingen.
  • Voldoende woonruimte voor jongeren en studenten realiseren en daar extra voor bouwen. 
  • Financiële prikkels in contracten met instanties voor jeugdhulpverlening richten op herstel en zo veel mogelijk zelfstandig functioneren van jongeren (i.p.v. blijvende hulpafhankelijkheid) 
  • Knelpunteninventarisatie uitvoeren rond de huidige jeugdhulpverlening en plannen ontwikkelen om bestaande knelpunten op te lossen en de verruiming van rijksbudgetten hiervoor in te zetten.