We willen de landbouw helpen met omslag naar natuur-inclusief en diervriendelijk boeren. De oorzaken van de achteruitgang van onze natuur zijn wel bekend maar hoe keren we die processen om?
Onze gemeente kent veel intensieve veehouderij.
GroenLinks wil een sterke afname van de veestapel met voorrang voor sanering van agrarische bedrijven dicht langs de natuurgebieden. Hiervoor zijn we vergaand afhankelijk van de regelgeving en van het beschikbare geld voor uitkoopregelingen van de rijksoverheid en de provincie. Wij begrijpen dat de sociale gevolgen voor de betrokkenen groot zijn. “Boeren” is a-way-of-life en niet zomaar een beroep. De omslag zal zoveel mogelijk in overleg met de sector vorm moeten krijgen met als doel om de gezinnen van de huidige agrarische bedrijven een nieuw toekomstperspectief te bieden.

Agrarische bedrijven die hun bedrijf biologisch, circulair, natuur-inclusief en diervriendelijk willen runnen – buiten een bufferzone van het bestaande natuurgebied – zijn voor GroenLinks welkom in onze gemeente. Maar dat betekent juist extensivering van de bedrijven en daarbij is het mogelijk maken van natuurlijk gedrag voor de gehouden dieren voor ons van groot belang.

Ook landbouw dat bijdraagt aan de eiwittransitie (van vlees naar planten) zien we graag ontwikkelen in onze regio, evenals vezelteelt waarvan de opbrengst kan worden gebruikt als biobased isolatiemateriaal. Perspectief op voldoende inkomen is een basisvoorwaarde om het agrarisch bedrijf op een betere basis voort te zetten. Het proces van certificering en financiering voltrekt zich buiten de waarneming van het gemeentebestuur. Maar bij bevorderen van korte ketens en andere nieuwe verdienmodellen, bij verbetering van inrichting (o.a. agro-forestry) en het beheer van het landschap zien wij een faciliterende en sturende rol voor onze gemeente om de ontwikkeling de goede kant op te krijgen. Goed overleg met de provincie en de agrarische sector is nodig, maar regie vanuit de gemeente is een voorwaarde om het te laten slagen.

Wat gaan de de komende 4 jaar veranderen om de landbouw te helpen met de omslag:

  • In overleg met provincie en de agrarische sector moet een plan worden gemaakt om stikstof, fijnstof en andere vervuiling op zo kort mogelijke termijn sterk terug te dringen in de hele Foodvalley.
  • Uitgangspunten en voorwaarden worden vastgelegd in onze omgevingsvisie voor Ede.
  • De gemeente zal ruimhartig moeten zijn in het verlenen van vergunningen die ruimte bieden aan alternatieve (zoveel mogelijk) stikstofvrije economische activiteiten
  • Wij sturen op behoud van bedrijven die biologisch, circulair, natuur-inclusief en diervriendelijk willen werken
    (buiten een bufferzone van het bestaande natuurgebied)
  • Wij sturen op een omslag van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten in onze regio. Die omslag wordt waar mogelijk gemeentelijk gefaciliteerd.
  • We bevorderen korte verkoopketens (o.a. boerderijwinkels), verbetering van landschappelijke inrichting (o.a. agro-forestry) en beter beheer van het landschap, en behoud van waardevolle landschapselementen, waar nodig met gemeentelijke subsidies. Hiervoor willen dat een regeling wordt ontwikkeld.
  • We bevorderen nieuwe verdienmodellen via energieopwekking en alternatieve teelt.
  • Gebruik van landbouwgif willen we actief tegengaan en ontmoedigen als dat juridisch via verbod niet kan.
  • Bedrijven waarin veel wordt gewerkt met giftige gewasbescherming - zoals in de bloemen en bollenteelt - worden geweerd. 
  • Bevorderen van cursussen voor gezond bodembeheer wordt voortgezet