Recreatie willen we in balans brengen met natuurbehoud en natuurversterking. Jarenlang is de Veluwe met succes gepromoot als toeristische trekpleister. Door sterk toegenomen toeristisch gebruik – mede versneld door de coronamaatregelen - is de druk op de natuur echter te groot geworden. De bosbeheerders vinden de huidige mate van het “vrije” gebruik onhoudbaar. Het doel is inmiddels verschoven naar behoud en herstel van de ecologische biodiversiteit op de Veluwe.

In de context van steeds groeiend toerisme maken veel Edese recreatiebedrijven een omslag van kamperen naar verhuren van luxe vakantiewoningen die het hele jaar rond beschikbaar zijn. Deze ontwikkeling leidt tot meer woningbouw en verstening van voormalige campings (die aan de rand van of zelfs in de natuurgebieden liggen), verdringing van huidige gebruikers, bomenkap, afname van groen, toename van verkeer en toename van evenementen om toeristen bezig te houden. Dit alles zorgt voor permanente rustverstoring in de natuurgebieden door het jaar heen en voor nog meer stikstofneerslag, waardoor de natuur niet meer goed kan herstellen.

Ook bij de gemeente en provincie is doorgedrongen dat deze toenemende recreatiedruk slecht nieuws is voor behoud van de natuur en biodiversiteit. GroenLinks steunt de plannen voor natuurzonering, wat betekent dat het in sommige gebieden druk mag zijn maar in andere niet. Een deel van de natuurgebieden wordt zelfs ontoegankelijk gemaakt. Dit zal zeker helpen maar het zal niet genoeg zijn. We moeten kijken naar alle verstorende recreatievormen die natuur en biodiversiteit aantasten. Het gaat niet alleen om dagtoerisme maar ook over de gevolgen van verblijfsrecreatie, verkeer en evenementen.

Wat gaan we de komende 4 jaar veranderen om recreatie in balans te brengen met natuurbehoud

  • Natuurzonering in onze natuurgebieden in overleg met provincie invoeren en strak handhaven.
  • Bestemmingswijzigingen voor bestaande vakantieparken ten behoeve van uitbreiding van het aantal vakantiebungalows tegengaan. 
  • Een bijkomend ongewenst effect is dat mensen met een kleine beurs die al jaren een bescheiden (kampeer)plek hadden, worden verdreven van hun geliefde vakantiebestemming. Deze mensen wonen vaak door het jaar heen in de stad, in een flat, en wordt nu de mogelijkheid om van een groene en rustige (en vertrouwde) omgeving te genieten ontnomen. Dat willen we tegengaan.
  • Strikte handhaving (bij recreatiebedrijven) van afgesproken compenserende natuurmaatregelen 
  • Grond van verwaarloosde vakantiebedrijven zonder economisch perspectief teruggeven aan de natuur. 
  • Parkeergelegenheden voor auto’s verplaatsen naar de randen van onze natuurgebieden.
  • Mogelijkheden van fietsverhuur aan de randen van onze natuurgebieden stimuleren.
  • Betere bereikbaarheid van natuurgebieden met het openbaar vervoer realiseren.
  • Maximumsnelheden op wegen door natuurgebieden omlaag brengen naar 60 kilometer per uur  
  • Geen mountainbikeroutes door natuurgebieden met een beschermde status (natura 2000/GN-gebieden) of buiten de daarvoor aangewezen paden.
  • Evenementen buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk autovrij organiseren