GroenLinks wil dat hiervoor genoemde uitgangspunten voor een toegankelijke, sociale, veilige, duurzame, gezonde, klimaat-aangepaste woonomgeving de basis gaan vormen voor een leidraad voor de inrichting van de openbare ruimte in onze gemeente. Daarmee kan de kwaliteit van onze leefomgeving in een aantal wijken sterk verbeteren. De uitgangspunten willen we opgenomen zien in de omgevingsvisie van Ede.

We 
presenteren hier geen blauwdruk voor hoe Ede er op de vierkante meter nauwkeurig uit moet gaan zien. Elke wijk en woonomgeving is anders. Veranderen is dus maatwerk. Met het invoeren van de omgevingswet wordt participatie een verplichting, maar dat moet niet de drijfveer zijn. GroenLinks wil dat het overleg met de buurten goed wordt vormgegeven. Bewoners ervaren immers dagelijks wat goed of niet goed zit in hun woonomgeving. Die ervaringskennis moet goed worden benut. Een leerzaam voorbeeld zal de herstructurering van de Zeeheldenbuurt en de Bloemenbuurt worden, waar met inbreng van bewoners wordt geprobeerd om de komende jaren de inrichting van de wijken te verbeteren.
Alleen samen kunnen we in vertrouwen bouwen aan een mooie toekomst voor onze wijken en dorpen. 

Wat gaan we de komende 4 jaren veranderen om samen met bewoners van wijken, dorpen en landelijk gebied te werken aan verbetering van onze woonomgeving

  • We willen een “leidraad openbare ruimte” waarin samenhangend wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering van de woonomgeving van onze inwoners, volgens bovengenoemde uitgangspunten. Deze uitgangspunten worden vastgelegd in de Edese omgevingsvisie.
  • De Edese participatie-aanpak wordt verder uitgewerkt waarin de bewoners zelf mede vorm kunnen geven aan hun eigen woonomgeving, binnen de spelregels van de leidraad openbare ruimte.
  • Onderzocht zal worden of een vorm van burgerberaad, met heldere spelregels en bevoegdheden, voor de toekomst een wenselijke vorm van wijkparticipatie kan worden. 
  • De plannen rond inclusie, ontmoeting, gezondheid, verkeersveiligheid, vergroening, klimaatadaptatie en verduurzaming worden op elkaar afgestemd en vormen daarmee samen een wijkontwikkelingsplan.