Door de pandemie is het inkomen van veel werknemers en ondernemers onzeker geworden. Een groep mensen heeft moeten interen op reserves of heeft extra schulden moeten maken om het hoofd boven water te houden. Het is onzeker wat er gebeurt nu alle steunmaatregelen worden opgeheven. Een plotselinge toename van ontslagen en faillissementen kan het gevolg zijn. Schulden kunnen daardoor sterk toenemen.
Dit kan tot gevolg hebben dat meer mensen om hulp gaan vragen om uit een voor hen uitzichtloze schuldensituatie te komen. We zijn voor verkorten van de gemeentelijke schuldsaneringstrajecten.
Zo kunnen mensen sneller uit de problemen zijn en weer grip krijgen op hun leven. Een overname van schulden door de gemeente (zoals in meerdere gemeenten al praktijk is) heeft de voorkeur. Daarmee wordt de “schuldenindustrie”, die meent te mogen verdienen aan de ellende van anderen, buiten spel gezet.
En dit willen we de komende 4 jaar veranderen voor een snellere schuldhulpverlening:
- Samenwerking tussen gemeente en andere organisaties willen we versterken om ontstaan van schulden in een vroeg stadium te signaleren en uitzichtloze schulden te voorkomen.
- De trajecten voor schuldsanering worden verkort naar een jaar en de gemeente neemt de schulden zo snel mogelijk over om vervolgkosten voor de schuldenaar te voorkomen (model Utrecht).
- We betrekken actief ervaringsdeskundigen bij het bepalen van ons minima- en schuldenbeleid