Het wordt geleidelijk warmer op aarde doordat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen. Gaat dat te ver, dan raakt het weer compleet ontregeld en ontstaan er gevaarlijke situaties door hitte, droogte, zeewaterspiegelstijging en dergelijke. Dat moeten we voorkomen.
Dat komt in belangrijke mate door het opwekken van energie met kolen, gas en olie. Er is een landelijke afspraak dat o.a. gemeenten met vele andere organisaties samen moeten zorgen voor minder energieverbruik en een omslag naar schone energie. Wij vinden dat het plan wat het gemeentebestuur voor Ede heeft gemaakt de goede stappen bevat, maar daarin veel te weinig tempo wordt gemaakt.
In Ede komen die broeikasgassen vooral in de lucht door verwarming en electraverbruik van woningen, verkeer, dierhouderijen en bedrijven.
Het gemeentebestuur heeft een uitvoeringsplan duurzaamheid gemaakt waarin men gebruik van zonnepanelen, wind-energie en een stedelijk warmtenet wil stimuleren. Ook wil men energiebesparing bevorderen door woningisolatie, meer nadruk op fietsgebruik, bevorderen van electrische laadpunten voor auto’s, besparing op openbare verlichting en besparingsmaatregelen in bedrijven. Er zou gezorgd worden voor een grootscheeps informatiecampagne, een energieloket en ontzorgingsmaatregelen voor particulieren. Hiermee wilde het college tot de meest duurzame gemeenten in Nederland gaan behoren.
Het klinkt allemaal goed en daar heeft GroenLinks ook waardering voor. Maar er is een veel te groot verschil is tussen woorden en daden.
De plannen gaan uit van een jaarlijkse energiebesparing van slechts 1,5%. Meteen bij de presentatie in 2015 hebben we gezegd dat dit te weinig is. Na het klimaat-akkoord van Parijs (december 2015) wordt landelijk ingeschat dat dit eerder op 3% moet liggen om de doelen te halen.
Wij hebben het college van B&W en de gemeenteraad herhaaldelijk gevraagd hierover met elkaar in gesprek te gaan maar dat is tot nu toe geweigerd. Dat is voor ons onbegrijpelijk.
Inmiddels is ook in juli 2017 een routekaart Ede energieneutraal vastgesteld door het College, wat zich richt op energieneutraal zijn in 2050. Dat is te laat. GroenLinks wil dit al bereiken in 2030.