We moeten bereid zijn om elkaar te beschermen wanneer uitsluiting, discriminatie en zelfs fysiek mishandelen dreigt. Vanuit het gemeentebestuur is een krachtige stimulans nodig om begrip en contact tussen mensen met verschillende achtergrond te bevorderen en de verbindende initiatieven uit de samenleving te ondersteunen. Tegelijk moeten we ook duidelijk zijn dat uitsluiting van mensen gewoon niet wordt geaccepteerd, ongeacht of dit gemotiveerd wordt door religieuze, politieke of andere maatschappelijke opvattingen. Uitsluiting en discriminatie accepteren we niet en discriminatie moet desnoods bestuurlijk of zelfs juridisch worden aangepakt.
Sociale veiligheid voor iedere inwoner is de basis voor verbinding. En alleen zo ontstaat er een sfeer in Ede waarin iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt.

Ede is in allerlei opzichten zeer divers. Elk dorp in onze gemeente heeft zijn eigen identiteit. Het dagelijkse sociale leven in de wijken van Ede stad is onderling ook zeer verschillend. Ede inwoners maken deel uit van verschillende geloofsgemeenschappen, hebben verschillende culturele achtergronden, afkomst, huidskleur etcetera. Het werken aan verbinding blijkt dan in de praktijk niet altijd gemakkelijk. En we weten uiteraard dat we niet alle problemen in Ede kunnen oplossen. Maar hieronder geven we aan waar we als gemeentebestuur wel een rol kunnen nemen om zoveel mogelijk Edenaren een volwaardige plek te bieden in onze Edese samenleving. Want Ede is wat we er samen van maken!